Соколов и Братоев в топ 3 на постовете си на Евроволей 2017

Диагоналът на българския национален отбор по волейбол Цветан Соколов се нарежда на трето място в елитна класация на завършилото преди два дни европейско първенство в Полша. Състезателят на италианския Кучине Лубе Чивитанова е в топ 3 на най-добрите нападатели в надпреварата. Цецо заби 84 точки в 16 гейма (5 мача), което прави средно по 5,25 на гейм. Усилията на българския диагонал обаче не бяха достатъчни да прескочим 1/4-финалите, където загубихме от Сърбия с 0:3 гейма.

Лидер в класацията е немската машина Джорджи Гроцер. Той е нанизал 94 точки в 22 гейма, но и неговите сили не стигнаха на Германия да победи Русия на финала. Немците претърпяха поражение с 2:3 от "Сборная". Вторият най-добър нападател е избраният за "Най-полезен играч" в надпреварата Максим Михайлов от Русия. Диагоналът отбеляза 92 точки в 25 изиграни гейма. Михаил Фингер от Чехия и белгиецът Сам Деру допълват топ 5.

Иначе България има и представител в топ 3 на разпределителите. Там третата позиция заема Георги Братоев с 53,71% ефективност при вдигнатите топки. Най-добрият плеймейкър е руснакът Сергей Гранкин, който попадна и в идеалния отбор на шампионата на Стария континент. Той има 57,79-процентова ефективност. Втори пък е Весел Кеемник от Холандия с 55%.