Снимка с Аркан изгони Люпко Петрович от Сараево

Босненският ФК Сараево прекрати професионалните си взаимоотношения със сръбския специалист Люпко Петрович, бивш старши треньор на Левски, заради снимка със Желко Ражнатович-Аркан, направена по време на войните на територията на бивша Югославия.

Преговорите между двете страни вече бяха приключили, а Петрович трябваше да подпише договор в близките часове.

На въпросната снимка Петрович държи пушка, а зад него е униформеният паравоенен лидер Ражнатович.

Познанството между двамата обаче не е изненадващо, защото по времето на Петрович в Цървена звезда, Аркан е бил председател на фен-клуба на сръбския гранд.

Именно тази групировка на привържениците е била гръбнакът на бойния отряд на Ражнатович - "Тигрите".

Петрович, европейски шампион с Цървена звезда през 1991 година, се съгласи с решението на ръководството на ФК Сараево и няма да поема треньорския пост на клуба. Спортният директор Абдула Ибракович обяви, че временен старши треньор ще бъде Дженан Ушчуплич.

"Моята съвест е чиста. През целия си живот не съм стрелял с оръжие, било то и въздушен пистолет", каза Петрович. Той обясни, че нито помни обстоятелствата около снимката, нито някога е подкрепял бойните действия на територията на бивша Югославия.

ФК Сараево, двукратен шампион на бивша Югославия, е родният тим на настоящия босненски национален селекционер Сафет Сушич. Тимът отстрани Левски в Лига Европа през лятото на 2012 година.

4078926