Сложна промяна във волейболните квоти за Олимпиадата

снимка: twitter.com

Международната федерация по волейбол (FIVB) прие нова квалификационна формула за класиране на Олимпийските игри, която ще влезе в сила за Лятната олимпиада в Токио през 2020 г.

ФИВБ промени поредността на квалификационните турнири по важност за олимпиадата в японската столица в сравнение с предишния формат. Най-важният турнир ще бъде този, който ще се играе в началото на 2019 г. В него трите най-добри отбора ще си осигурят квота. След това ще се проведе интерконтиненталният квалификационен турнир през лятото на 2019 г. (за три места) и накрая - пет континентални първенства. Към домакините от Япония ще се присъединят 12 отбора, които да се състезават на Олимпиадата. Новата квалификационна система трябва да бъде одобрена от Международния олимпийски комитет (МОК), но това е само въпрос на формалност, посочва bgvolleyball.com.

Засега редът на олимпийската квалификационна система е този: Световна купа (две места), петте континентални квалификации (победителите от тях), първа световна квалификация (три места) и втора квалификация (едно място). Едно място се запазва по право за домакините на Олимпийските игри.

Най-голямата промяна в новата квалификационна система дава важна роля на континенталните първенства. Тя предизвиква разширяване на целия квалификационен процес, който ще добави още мачове в международния календар и ще засили влиянието на Световната купа.

Рейтингът на ФИВБ също става изключително важен, тъй като ще определи участниците в квалификационните турнири - Световният квалификационен турнир ще включва 12 отбора (домакини, които все още предстои да бъдат определени, победителите в Световното първенство догодина и най-добрите 10 от всяка континентална федерация), докато интерконтиненталният квалификационен турнир ще включва 12-е най-добри отбора от класирането на ФИВБ, но без отбори, които са осигурили квотата си в предишния турнир.