След 21 сезона: Легендата Кевин Гарнет се сбогува с НБА

След Коби Брайънт и Тим Дънкан, които прекратиха кариерата си в НБА след края на миналия сезон, още един от символите на Лигата за последните 20 години обяви, че спира с активния баскетбол – Кевин Гарнет. 

Крилото с №21, изкара 21 сезона сред най-добрите и до последно се колебаеше дали да не оостане още една година, за което имаше опция, но в крайна сметка прецени, че е по-добре да окачи кецовете. 

Това стана само 4 дни преди Минесота Тимбълуулвс да открие тренировъчния си лагер преди старта на новата кампания. Отборът ще може да спести 8 милиона долара от заплатата на играча. 

„Просто съм благодарен. Дори не мога да опиша с думи какво чувствам. Благодарен съм на всички за любовта, която получих. Никога не съм смятал, че ще бъда обичан по този начин” заяви 40-годишният Гарнет в специално обръщение. 

Той влезе в НБА през 1995-а година още от гимназията, което по онова време бе първият подобен случай от две десетилетия, но след това проправи пътя на играчи като Коби Брайънт, Трейси Макгрейди и ЛеБрон Джеймс. 

Той изкара първите 12 сезона с екипа на Минесота, като през 2004-а бе избран за МВП на Лигата, а отборът му стигна финал на Запад. През 2007-а премина в Бостън, където спечели титлата още в края на първата си кампания. Впоследствие премина през Бруклин, за да се върне при Вълците. 

По време на кариерата си Гарнет спечели над 330 милиона долара, като 15 пъти бе избран за Мача на Звездите. Известън като изключителен защитник, той вкара 26 071 точки (средно по 17,8), като заема 17-о място във вечната ранглиста. 

Освен това е единственият, който записа над 25 000 точки, 10 000 борби, 5 000 асистенции, 1500 откраднати топки и 1500 чадъра, което показва изключителната му универсалност. Записа 1462 мача през редовния сезон и още 143 в плейофите и със сигурност остави следа след себе си.