Слаби сервис и посрещане провалиха България при завръщането сред най-добрите в Световна лига (СНИМКИ)

галерия:

снимка: worldleague.2016.fivb.com

Отборът на България се завърна сред най-добрите отбори във волейболната Световна лига с поражение. Играчите на Пламен Константинов бяха надиграни с 1:3 (25:19, 19:25, 17:25, 20:25) от световния шампион Полша в първа среща от група "С", която се играе в Калининград, Русия. 

По-късно тази вечер един срещу друг се изправят другите два тима от тази група - Русия и Сърби.

Първият гейм се разви прекрасно за "лъвовете". Те бяха по-добри на начален удар и в атака, а посрещането бе достатъчно добро.

След това обаче играта им се срина, като в основата на всичко бе посрещането, което бе достатъчно разсеяно, че да пречи на разпределителите ни да играят в центъра. Николай Пенчев и Тодор Скримов все по-трудно завършваха атаките си, което пък доведе и до няколко смени в трите гейма, които "дружина полска" спечели.

Първи гейм

4157752

Срещата започна с грешка в атака на Цветан Соколов, който не успя да преодолее двойната противникова блокада. Веднага след това обаче диагоналът ни изравни, след като технично прати топката в зона шест.

След прекрасна двойна блокада на Виктор Йосифов и Георги Сеганов, Тодор Скримов пък успешно преодоля троен блок на противника за 5:3. С добра игра българите запазиха аванса си до 8:6 при първата техническа пауза.

Преднината на тима ни се увеличи до 16:12 при втората техническа пауза. Основен фактор за това бе сервисът на двата отбора, като Цветан Соколов и Скримов блеснаха с изпълнения за нашите, докато момчетата на Стефан Антига рядко прекарваха топката над мрежата.

Добрата игра на българите продължи, като нашите национали започнаха да доминират и в близост до мрежата. Така преднината ни набъбна още до 21:15. До края на първата част грешките в полето на "дружина полска" се запазиха и това помогна на "лъвовете" спокойно да затворят частта след 25:19.

4157753

Втори гейм

Втората част в мача започна по-добре за възпитаниците на Стефан Антига, които поведоха с 5:3 след няколко досадни грешки в нашето поле. Българите намалиха изоставането си само на точка, но все пак изоставаха на първата техническа пауза с 8:7.

След нови грешки в полето на нашите, Полша поведе с 11:8. Втората техническа пауза дойде при 16:12 за световните шампиони, след няколко български грешки от сервиси и успешни атаки от другата страна на мрежата.

Нашите така и не намираха пътя към изравняването на резултата и така се стигна до 19:14, когато търпението на Пламен Константинов се изчерпа и той взе почивка. Блокада срещу капитана ни Виктор Йосифов сякаш пречупи нашите и те загубиха частта след 25:19. В тази част нашите не успяха да покажат добрата игра на блокада, която наблюдавахме в предишиня гейм.

4157754

Трети гейм

Третата част стартира малко по-спокойно за България, въпреки че грешките в полето ни още не бяха напълно изчистени. Тодор Скримов се отличи в първите няколко точки, завършвайки ключови атаки. 

Първата техническа пауза дойде в полза на нашите с минималното 8:7. Играчите на Стефан Антига обаче направиха четири поредни точки за сметка на една в нашето поле, което доведе нещата до 11:9, а Пламен Константинов трябваше да посегне към първа почивка в гейма.

Пламен Константинов опита да промени нещо в играта на нашите, след като на терена се появи Любомир Агонцев за сметка на Геори Сеганов. Въпреки това противниците ни днес взеха и втората техническа пауза с 16:11.

Грешките от сервис в нашата половина не спираха да валят, като това от своя страна вдигна настроението на поляците, които започнаха да се забавляват на игрището. Играта на "лъвовете" нямаше нищо общо с тази, която наблюдавахме в първата част и това даде своя резултат. Световните шампиони спечелиха и третия гейм с 25:17, с което поведоха в резултата - 2:1.

4157755

Четвърти гейм

Гейм №4 стартира с две грешки в нашата половина. Последва прекъсване от около две минути, в което се спореше дали при атака на Методи Ананиев е имало блокада, което ясно се видя на повторението. В крайна сметка отсъждането бе за нашите, което пък доведе до спорове на Стефан Антига със съдиите. 

Усети се спокойствие в полето на нашите, което пролича и в резултата. Те успяха да стопят пренднината на Полша от две точки и дори взеха първата техническа почивка с 8:7.

Точно обратното показаха играчите на Пламен Константинов след паузата, допускайки четири поредни точки за 8:11. Последва обаче атака на Светослав Гоцев и грешка край мрежата на поляците за 10:11. Въпреки това Полша отново дръпна в резултата, повеждайки с 15:11, което накара селекционера ни да вземе таймаут.

До края на гейма двамата треньори направиха множество промени, което не промени играта и на двата тима. Полша стигна лесно до успеха и в тази част, затваряйки гейма и мача след 25:

4157760

Пламен Константинов избра да започне двубоя с Георги Сеганов, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Владислав Иванов - либеро.

Ломаш, Беднорш, Бйенйек, Конарски, Шалпук, Клос 

Преди мача

Подмладеният състав на Пламен Константинов ще се изправи за втори път срещу "дружина полска" в рамките на малко повече от месец. В предишния им сблъсък "лъвовете" се наложиха с 3:2 над играчите на Стефан Антига.

До момента двата състава са се срещали 13 пъти в Лигата, като противниците ни имат 7 победи. 

За "трикольорите" това ще бъде 19-то участие и 14-то поредно, като до момента най-доброто ни класиране е 4-то място - 1994, 2004, 2006, 2012 и 2013 година.