Скандалът с Дънекова се разраства! Твърди, че шеф от Българската федерация я е натопил

снимка: nova tv

Лекоатлетката ни Силвия Дънекова бе гостенка в студиото на NOVA заедно с адвоката си Георги Стефанов във връзка с оневиняването й за взимане на допинг.

Дисциплинарната комисия (ДК) при Българския олимпийски комитет и оневини Дънекова, след като стана ясно, че не са налице доказани нарушения на Световния антидопингов кодекс от страна на лекоатлетката.

Дънекова бе спипана с допинг точно преди старта на Игрите в Рио.

Според Дънекова и адвокатът й обаче проблемът идва от друго място. С професионално изказване юристът обвини някой от шефовете на Българската федерация по лека атлетика, че е доносничил и е казал за Силвия, че има положителна проба. Адвокатът и Дънекова смятат, че някой БФЛА, който има имидж пред международните федерации е натопил лекоатлетката. Все още не е ясно, кой е той, но Стефанов е сигурен, че ще стане ясно неговото име в хода на разследването.

„Първо процедурата беше в правомощията на МОК, после на ИААФ. След 6 месеца нищо нямаше, питах какво се случва. Пробата ми е взета на 1 август миналата година. Колко пъти са я въртели в машината, те си знаят. На 31 юли си дадох проба в Олимпийското село и ми излязоха отрицателни проби. Една Б проба я крият, започва се ходене по мъките. Каквото и да е моето обяснение, не е подкрепено с факти, това биха били мои тълкувания. Явно е трябвало да има определен брой положителни проби. Всички могат да го сглобят – УАДА, ИААФ... "

„Да кажем, че имаме подозрения от кого е направен доносът срещу мен. Представете си колко е абсурдна ситуацията. Това е победа за целия български спорт и в този прекрасен момент Българската федерация да каже – не. Този шок започна от самото начало. Нормално е една федерация да те подкрепи. Бих се шокирала, ако има обжалване от федерацията“, сподели Дънекова.

„И А, и Б пробата са взети заедно. Няма скандал, първата проба е отрицателна, защо антидопинговата комисия казва, че е положителна, не знам. Б пробата я няма. Няма я защото е отрицателна. При нас има технически документ, в който личи как трябва да изглежда една проба. Всяка една процедура е по сигнал, в случая донос. Ако влезем в арбитражно дело за пълно доказване трябва да ни представят този донос. Това е инсинуация, че БФЛА ще обжалва. Доносът е от българска страна, от високо ниво във федерацията и отговорен фактор. Те имат вяра на това лице. Бихме се радвали, ако има обжалване от федерацията. Защото категорично става дума за донос“, каза адвокатът на лекоатлетката Георги Стефанов.