Скандалният Тавекио стана шеф на футбола в Италия

снимка: Guliver/Getty Images

Скандалният Карло Тавекио е новият президент на Италианската футболна федерация, след като днес спечели и двата рунда на изборите за шеф на централата. Въпреки някои смущаващи изказвания пред медиите през последните седмици, Тавекио запази подкрепата на болшинството клубове и успя да пребори конкуренцията си.

71-годишният досегашен вицепрезидент (той заема длъжността от 2009-та година) победи убедително легендата на Милан Деметрио Албертини с 63.63% от гласовете в своя полза. Така Тавекио застава начело на федерацията, наследявайки оттеглящия се Джанкарло Абете.

На Тавекио бяха необходими цели три рунда на подаване на гласове, но в крайна сметка предположенията на медиите на Апенините се потвърдиха и той спечели битката за президентския пост.

Една от първите задачи на новия президент ще бъде да назначи нов национален селекционер, който да замести подалия оставка Чезаре Прандели след провала на Световното първенство в Бразилия.

Тавекио предизвика истински медиен скандал в Италия с изказването си по адрес на африканските футболисти, които се подвизават в елитната дивизия на местното първенство - Серия А. Той си позволи да използва расистки намеци като "ял банани" и демонстрира снизходително отношение спрямо чужденците с различен цвят на кожата.