Скандална дузпа разтърси Купата на Африка (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Домакинът на турнира за Купата на африканските нации Екваториална Гвинея се класира по скандален начин за полуфиналите след победа с продължения 2:1 над един от фаворитите за трофея Тунис.

„Картагенските орли“ водеха с 1:0 в края на добавеното време, когато реферът реши да побутне домакините с измислен 11-метров наказателен удар и да им помогне да изравнят, за да вкарат четвърфинала в продължения.

Решението провокира справедливия гняв на футболистите и треньорския щаб на Тунис, като отзвукът в световните медии не подмина несправедливостта, очевидно в подкрепа на Екваториална Гвинея.

„Вече 45 години съм във футбола и никога не съм виждал такова шокиращо и грозно решение. Работехме усилено, за да стигнем дотук и не сме си представяли, че ще напуснем турнира по такъв начин“, коментира треньорът на Тунис Георгес Леекенс.

Акайчи изведе Тунис напред в 70-ата минута, но Балбоа възстанови равенството в 92-ата от изключително спорната дузпа. Отново Балбоа в 102-ата порази мрежата на „орлите“, този път с прекрасно изпълнение на пряк свободен удар.