Скандал в щангите! Треньорът на националите осветли нагъл план

Селекционерът на националния ни отбор по вдигане на тежести Иван Иванов (на снимката) разкритикува остро бившия си колега Здравко Стоичков. Причината са думи, които Стоичков е казал по адрес на българските щангисти, участвали на европейското първенство в Букурещ. На състезанието България спечели два сребърни и един бронзов медал в двубоите, а общо в отделните движения отличията са девет.

„Искам чрез медиите да изкажа острото си възмущение от негативните и пълни с неистини коментари, излезли от устата на т.нар. „анализатор“  Здравко Стоичков по излъчващата шампионата телевизия. Вероятно заради личностни и неосъществени амбиции въпросната персона продължава от години да сипе хули върху ръководството на националните отбори и управата на федерацията, което се отразява на спортистите и треньорите. Нещо повече – след първенството установих, че Стоичков се опитва да  омаловажава успехите на нашите състезатели чрез откровени неистини,  неточни сравнения, обяснения за липса на конкуренция и отпратки към  80-те години на миналия век,“ казва Иван Иванов чрез официалния сайт на федерацията по вдигане на тежести.

Според Иванов подобно е мнението и на повечето състезатели от националните отбори, на редица треньори и дейци по центровете и във федерацията.

„По повод сравненията не е зле Стоичков да проверява преди да говори. Ако си бе направил труда да прегледа резултатите от Европейското миналата година, щеше да види, че двубоят на Стилян Гроздев е с 3 кг повече от този на миналогодишния шампион, че Даниела Пандова има с килограм повече от бронзовата през 2017 г., а Георги Шиков щеше да бъде сред медалистите и миналата година, когато според Стоичков конкуренцията била много по-силна заради участието на 7 държави, които сега липсвали…  Но в ефир е много лесно да изтърсиш някоя неистина и после дори да не се извиниш за опита за манипулиране на обществото.

Колкото до отпратките към миналия век и думите му, че тогава „среброто не го брояхме“, искам да припомня, че в най-успешното за родните щанги Световно първенство през 1986 г. в София България спечели 7 златни и 2  сребърни медала, като единствено въпросният Стоичков остана четвърти...

Така че не знам кой какво е броял като сребро тогава, но не е коректно заради лични амбиции непрекъснато да оплюваш младите български състезатели, да омаловажаваш постиженията им и да подценяваш техния  труд, както и усилията на хората край тях. По този начин неглижираш и труда на 11 лични треньори в 9 клуба из страната, с участници на  Европейското. Не е коректно да манипулираш хората, само защото не  харесваш този или онзи.

България изживява трудни моменти не само в щангите, а във всички  спортове и всеки български медал, постигнат на Световно и Европейско  първенство, е ценен. В националния отбор сме отворени към всякакви мнения  и критики, но няма как да търпим неистини в опит да се омаловажат  последните успехи на българските щангисти,“ завършва Иван  Иванов.