Скандал в Италия заради „чужденци“ в националния отбор

галерия:

снимка: БТА/AP

Италианският футбол е скандализиран от решение на нацоналния селекционер Антонио Конте да повика двама дебютанти в „Скуадра адзура“, които не са родени на Апенините, но имат италиански паспорти.

Роденият в Бразилия водещ голмайстор на Сампдория Едер (на снимката горе) и лидерът по асистенции в Серия А от Палермо Франко Васкес (вляво на снимката долу) ще бъдат новите оръжия на Конте в мача срещу България от квалификации за Евро 2016.

4136748

Не всички на Ботуша обаче са съгласни с използването на футболисти, които са родени в чужбина. Треньорът на Интер Роберто Манчини първи публично разкритикува решението на Конте да заложи на подобни играчи, а оттам медиите се постараха да разпалят дискусията.

Едер от 20-годишна възраст играе в италиански клубове (сега е на 28), а Васкес, чиято майка е италианка, пристигна в Палермо през 2012-та година на 23-годишна възраст.

4136727

Т.нар. натурализирани футболисти винаги са били фактор в националните отбори не само на Италия и много подобни примери бяха използвани от медиите на Ботуша, за да се обори тезата на Манчини, че по подобен начин се пречи на развитието на италианските играчи.

4136765

През 2006-та година роденият в Аржентина Мауро Каморанези помогна на Италия да стигне до световната титла, а вестник „Гадзета дело спорт“ извади огромен списък с имена на чужденци, които са играли за „Скуадра адзура“ - най-великите са Омар Сивори, Жозе Алтафини, Алсидес Гиджа, Раймундо Орси, Луис Монти, Алберто Скиафино.