Скандал в Гана: Изгониха Мунтари и Боатенг

снимка: БТА/AP

Сериозен скандал разтърси лагера на националния отбор на Гана, и то броени часове преди съдбоносния мач с Португалия на стадион „Насионал“ в столицата Бразилия. Двата тима излизат на терена от 19 часа в последен мач от група G на Световното първенство 2014.

Лошата новина за феновете на „черните звезди“ обаче дойде от собствените им лидери в състава – Съли Мунтари и Кевин-Принс Боатенг са били изгонени от треньора Акваси Апиа и са изпратени към летището.

Причината е крайно непристойното и неподходящо поведение на двете звезди спрямо авторитета на наставника. Конкретно в случая с Мунтари, той дори си е позволил да потърси физическа саморазправа с член на Ганайската футболна асоциация заради неуредени сметки по финансовите бонуси на играчите за Мондиал 2014.

Ганайската футболна асоциация поиска авансово плащане от ФИФА, за да изплати дълговете си към националните на страната.

На африканците се полагат поне 8 милиона щатски долара за участието им на световното първенство в Бразилия, но международната централа винаги ги превежда след края на турнира. ФИФА обяви в сряда вечер, че молбата на ганайците е "под разглеждане".

Тя е за аванс на стойност 3 милиона щатски долара, които федерацията на страната дължи на футболистите. Плащането ще бъде превантивна мярка срещу очакван бойкот на тренировъчния процес.

Проблем е това, че все още не е ясно как Гана ще прехвърли такава значима сума пари в страната, без да я декларира и да заплати данъците. Според листата на ФИФА, отпадане в груповата фаза на турнира се оценява на 8 милиона долара.

На победителя на световното първенство пък му се полагат 35 милиона долара.