Сингапурец натри носа на Фелпс в уникално състезание на 100 метра бътерфлай

Джоузеф Шуулинг от Сингапур влезе в историята на световния спорт, след като спечели старта на 100 метра бътерфлай в плуването на Олимпийските игри. Така Шуулинг донесе първи златен медал за страната си и попречи на Майкъл Фелпс да спечели 23-и такъв в изключителната си кариера. Американецът, който е защитаващ титлата си в тази дисциплина и след края на игрите обяви, че ще сложи край на кариерата си отново, завърши на 2-а позиция в спираща дъха битка с Чад ле Кло от Южна Африка и Ласло Чех от Унгария. И тримата завършиха с еднакво време- 51.14, а първи стана Шуулинг с олимпийски рекорд от 50.39 секунди.

"Аз съм просто разтърсен! Не мислех, че това е възможно. Просто е истинска лудост", заяви 21-годишният победител от Сингапур. Беше едно много, много трудно състезание. И аз го правя, след като никой в моята страна не е имал нищо подобно преди. Феноменално е колко много хора, не само от Азия, не само от Сингапур, ме подкрепяха, заяви Шуулинг.

Притежателят на 27 олимпийски медала Фелпс се надяваше, че ще спечели олимпийската титла в тази дисциплина за четвърти пореден път, но този път бе изненадан от сингапурската сензация и прибира за първи път медал със сребърен цвят в Рио.

"Видях 2-о място срещу името си, погледнах около мен и видях, че Ласло и Чад са равни с мен. И трябваше да има три втори места - както и стана. Специално е да си едно място нагоре. Няма да се оплаквам обаче от нищо, имам още един финал и се надявам, че ще спечеля златото там", каза Фелпс.

Среброто е четвърто за Чех, който вече е на 30 години, а все още не е печелил злато. Трима спортисти на второ място се случва за първи път в олимпийско плуване, но не е безпрецедентен момент в историята на спорта и на олимпийските състезания в другите спортове въобще.

Така например миналата година на Световното първенство в Казан по плуване три момичета се наредиха на 3-а позиция на 200 метра бруст. През 1984-а година пък четирима спортисти са взели едновременно сребро в една дисциплина на гимнастиката.