Симона Пейчева напуска спорта обидена на федерацията

снимка: Булфото

Симона Пейчева обяви, че прекратява кариерата си. Гимнастичката, която се върна в спорта миналата година след петгодишно прекъсване, не попадна в националния отбор на България за 2014-а година.

Пейчева даде специална пресконференция, на която изложи своята позиция.

"Два месеца минаха от второто контролно, което беше за национален отбор. Не случайно запазих мълчание. Изчетох някои неща, които не бяха казани от мен, затова реших да дам официална пресконференция, за да изкажа своето мнение по въпроса.

Преди една година ви уведомих за моето връщане в спорта. Бях достатъчно коректна и смятам, че най-редно е да постъпя отново по този начин. Както всички знаете, не попаднах в националния отбор, в състава, който ще представя България. През тази една година вложих изключително много труд, усилия, за да се върна във формата, която бях преди пет години.

Когато уведомих преди повече от една година за това свое решение пред обществото, пред органите на нашата федерация по-голяма част от хората бяха негативно настроени. Не вярваха, че ще успея, което може би е нормално, защото да се върнеш в големия спорт след толкова много време са малко спортистите, които го правят. Те не вярваха, че ще бъда отново във формата от Пекин, но аз съм достатъчно голяма, за да защитавам интересите си и неведнъж съм защитавала интересите на България", каза Симона.

Тя заяви, че не е усетила желание от ръководителите на БФХГ да видят какво може.

"На въпросите ви преди дали ще останеш до олимпиадата в Рио де Жанейро, аз не отговорих. Не отговорих не защото нямам отговор, не защото не мога да го дам, а точно заради това, заради което сме се събрали тук. Защото не усетих подкрепа и някакво желание от ръководните органи, дори просто да видят това, което ще направя, да преценят, поне да уважат моето желание, че все още искам да играя за нашата страна. Така и не го видят, да не говорим, че видях и обратното. Не знам и не бих си позволила да кажа абсолютно всичко", каза още Пейчева.

Тя заяви, че не иска това да е поредния скандал в спорта.

"Не целя да оплювам някого, да падам на нивото на някои, или това да е поредния скандал в художествената гимнастика. Никога не съм целяла скандалите да са нещо, което да ме издигне, или да си направя пиар. Те ми казаха - ние не вярваме, че ще можеш да се върнеш във формата от Пекин. Първите думи, които чух след второто контролно бяха "ти си във формата, която беше в Пекин, достатъчно си бърза, достатъчно си технична, правиш всички елементи, но аз очаквах повече".

Как така преди година нямаха очаквания, че ще се върна във форма, а след една година изведнъж вече трябваше много повече. Питам се дали нашата федерация или всички федерации могат и имат тази способност да уважават българските спортисти, които за тази държава са направили ужасно много. А замислете се колко много от тях са си тръгнали обидени от спорта, от федерацията и от това, че не им е оказано някакво уважение.

Аз знам кои хора са били до мен, кои ми вярваха, че мога да играя и заради тях доказах, че мога да играя, доказах и на себе си. И мисля, че дори за хората, които не ме обичат, фактът, че толкова години съм отдала на художествената гимнастика поне от едно уважение, дори лицемерие, можеше някои да дойде и да прояви някаква заинтересованост", допълни Пейчева.

"Ако ти уважаваш спортистите, които са си тръгнали от спорта и е минало тяхното време, след като някои иска да се върне и да се пробва, поне му дай един шанс. Не очаквам и не искам някои да ми постели червения килим и да ми каже - ти си новото лице на художествена гимнастика, а исках да си извоювам мястото в отбора, но аз исках една честна игра, която аз не получих. Исках едно състезание извън България, защото никой голям спортист, който е дал толкова не иска да се върне и да се изложи.

Исках една обективна оценка от международно ниво, исках едно състезание, на което специалисти да ме оценят достойно и аз самата се убедя, че не съм достатъчно конкурентно способна на тези момичета, които в момента са на световния подиум, няма защото да стоя в гимнастиката. Нито имам желанието, нито амбицията едва ли не да плюя на кариерата си преди това и да завърша с някакво още по-голямо огорчение.

Но те не ми дадоха дори да стъпя на големия подиум за едно състезание, просто да премеря сили с тези, които в момента са големите гимнастички. Хубаво е да се даде шанс на този, който иска. Аз не искам за сметка на това, че аз ще играя гимнастика, да лишавам някого друг от шанса да е в големия спорт. Но когато някой е доказал името си е редно поне да му се даде една крачка повече шанс. Те ще кажат, че ми дадоха шанс да играя на републиканското категория елит, но извинявайте, смятате ли, че името Симона Пейчева ще се върне в големия спорт с едно републиканско първенство, където всичко беше ясно още преди самото състезание.

Не мога да каза, че не съм обидена. Няма повече да се състезавам, но няма да си тръгна с наведена глава, защото не съм направила нищо лошо. Положих много усилия и единственото, което разбрах е, че съм трън в очите на някого, който от доста години насам не ме иска за лице на нашата гимнастика", заяви Пейчева.

"Не се бия в гърдите и нямам претенциите, че съм най-добрата. Просто ми се искаше отново да играя, защото доказах, че мога", добави гимнастичката. Тя заяви, че не смята да се заминава със съдийство, а че ще остане свързана съм спорта, както и че ще се заминава с телевизия.

Пейчева отрече информациите, че ще се състезава за друга държава. Тя заяви, че е в прекрасни отношение със Силвия Митева, която също прекрати кариерата си.

"Със Силвия сме много добри приятелки, в много близки отношения и в никой момент не е имало пререкания между нас, нито вражда коя е по-добра. Безкрайно много уважавам Силвия Митева, подкрепяме се и не сме по никакъв начин скарани", каза още Пейчева.

Треньорката на Пейчева - Мариета Дукова разкри, че две федерации са проявили интерес към гимнастичката, но двете са решили, че това не е редно, защото в България са техните семейства.

"Измина една година, в която не съжалявам, че работихме. Имах удоволствието да се върна назад и да се докосна до таланта на Симона. Тя достигна до една много добра форма", коментира Дукова. Тя благодари, че са получили възможността да тренират на базата на стадион "Раковски".