Шестима задържани в Англия за уреждане на мачове

снимка: БТА/AP

Членове на синдикат за залагания бяха задържани по обвинение в уреждане на мачове в Англия.

Шест души са арестувани след разследване на Националната асоциация срещу престъпността на Острова.

Самоличностите на лицата, както и на отборите, които са намесени, не се разкриват от законови съображения. Смята се обаче, че те не са във връзка с Премиършиш и Футболната лига.

Арестите провокираха разследвание, проведено от „Дейли телеграф“, което се натъкна на лице, което се занимава с въпросната незаконна дейност. От него става ясно, че един мач може да бъде нагласен за 50,000 паунда.

Говорител на Асоциацията срещу престъпността потвърди пред медиите, че след разследване са арестувани шестима души от цялата страна, които участват в уреждане на футболни срещи.

„Фокусът на операцията е предполагаем международен синдикат за залагане. Асоциацията ни работи заедно с Комисията по залаганията и Футболната асоциация. Тъй като това е текущо разследване, не можем да изнесем повече информация около случая към момента.“

Говорител на Футболната асоциация добави, че са наясно с редица арести във връзка с разследването на Асоциацията срещу престъпността и че също не могат да коментират в детайли ситуацията.

Очаква се случаят да бъде разплетен. Напомняме, че през лятото на 2012 г. Англия бе разтресена от скандал за уговорени мачове. Тогава някогашният капитан на Саутхемптън Клаус Лундеквам разкри, че през 90-те години е било честа практика да се нагласят някои детайли в мачовете.

Като обикновено капитаните на отборите се разбирали предварително кой да изпълни началният удар след жребия, кой да изпълни първи тъч, корнер и дори дузпа. В последствие, залозите за начален удар и първи тъч в мача отпаднаха като опция за залагане в повечето букмейкъри.