Шест дами ще спорят със Стратиева в Чехия

снимка: Астра Рейсинг

Следващият кръг от Европейския рали шампионат ще отведе Екатерина Стратиева в Чехия. Цели седем дами ще се борят за победата в ERC Ladies Trophy на рали "Барум" този уикенд.

След второто място в Белгия Стратиева и Кармен Поенару (Citroen C2 R2) се утвърдиха в челото на дамския шампионат и са фаворити за спечелването на титлата. На предстоящото рали "Барум" обаче конкуренцията в Ladies Trophy ще бъде далеч по- силна от тази на "Ипр".

Цели седем екипажа ще спорят за първото място при дамите, като фаворит за победата е представителката на домакините Мартина Данелова.

"Конкуренцията в Чехия ще бъде изключително силна, както при автомобилите с предно предаване, така и в нашия клас RC4", коментира Стратиева преди началото на опознавателните тренировки. "В дамската купа също ще бъде много оспорвано. Списъкът със заявките включва 121 екипажа. Седем жени пилоти ще стартират в Злин, а общо дамите са 27, ако броим и навигаторите."

"За съжаление при нас условията съвсем не са еднакви, тъй като няма ограничения за типа автомобил. Фаворит е Мартина Данелова, която ще кара в домашното си състезание с Renault Clio R3. Двигателят й е напълно нов, а и тя познава отлично отсечките. Миналата година водехме страхотна битка с нея зад Моли Тейлър, дано и през тази е така. Нашата цел е да държим добро темпо, но и да се пазим от грешките. Единствено така можем да се справим с конкуренцията."

Украинският модел Инеса Тушканова (Mitsubishi Lancer Evo IX) също присъства в списъка със заявките. Тя и Данелова имат по една победа при дамите и са преките конкуренти на българката в борбата за титлата. За съжаление серия проблеми предшестваха участието на Стратиева в Чехия. Присъствието й на рали "Барум" не бе сигурно до последния момент, но за щастие финансовите трудности са изчистени поне за това състезание.

"И аз имах проблеми с бюджета подобно на повечето български състезатели. Чакам някои плащания, но нямам идея кога ще мога да ги получа заради блокираната банка. Преди време поръчах малко части за автомобила, в резултат на което се оказа, че при настоящата ситуация не разполагаме с достатъчно бюджет. До петък обещаните средства така и не стигнаха до мен и бях сигурна, че ще се размина с "Барум".

За щастие отново семейството ми помогна и наредихме нещата." "Иска ми се да стартирам поне в още едно състезание - в Швейцария или на рали "Кориска", но всичко зависи от бюджета. Ако все пак получа обещаните средства, може да успеем. Засега обаче е твърде рано да мислим за следващото си участие и трябва да се концентрираме върху старта в Чехия." По традиция рали "Барум" е сред най-силните състезания на Стария континент и привлича множество качествени пилоти, като и тази година е така.

Заводският екип на Peugeot се завръща в шампионата с Крейг Брийн и Кевин Абринг, а Skoda ще разчита отново на лидера в ERC Есапека Лапи за победата в домашното си състезание. Цели пет марки ще спорят за първото място - Peugeot и Skoda със заводските тимове и Ford, Citroen и MINI посредством частните пилоти.

Надпреварата стартира със суперспециалния етап в центъра на Злин в петък вечер. Същинското начало ще бъде поставено в събота сутрин с отсечката "Слушовице" в 09:28 местно време. Общо 237,33 състезателни километра очакват екипажите преди финала в неделя следобед.