Шефът на съдиите се извини на 5 клуба и говори за случая "Барт"

снимка: lap.bg

Председателят на Съдийската комисия към БФС Петър Петров отличи като най-сериозна грешката на главния съдия Георги Кабаков да не изгони Александър Барт в двубоя между ЦСКА-София и Лудогорец за Купата на България. Както знаете, "червените" спечелиха с 2:1, но техният бранител трябваше да получи червен картон след нарушение срещу Върджил Мисиджан.

"Най-голямата му грешка е непоказването на червен картон на Александър Барт за предотвратяване на очевидна голова възможност. Такова е мнението и на наблюдаващия от УЕФА Марк Бата", сподели Петров.

"Има органи, които трябва да следят за нерегламентирани контакти. Не мога да знам в обикновения живот кой с кого се среща, с кого пие кафе. Само искам да кажа, че в последните 6 месеца чух толкова обиди за себе си, че ако те бяха куршуми, аз щях да съм на решето", заяви босът на съдиите по повод изказването на Борислав Михайлов, че има хора, оказващи натиск върху родните рефери.

Петров се извини официално на още пет клуба, които според него са били ощетени от съдийски грешки. Той направи това по повод факта, че доста ръководители и треньори на съответните отбори се разсърдиха, че шефът проявява подобно отношение само към ЦСКА-София.

"Извиних се, защото това е европейско поведение. Но какво ни беше върнато отсреща? "Всички съдии са безсрамници". Затова сега се извинявам на Лудогорец, на Етър, на Ботев (Пловдив), на Черно море и специално на Верея, тъй като Илиан Илиев няколко пъти настоява за това.

Грешките са част от играта. Обръщам се с послание към всички клубове - едно от правилата на футбола е, че футболна среща не може да започне без съдии и не може да завърши. Съдиите ги има от създаването на футболната игра и ще ги има. Пожелавам им да са смели, да са личности и да бъдат безпристрастни. Както съдиите, така аз и съдийската комисия допускаме грешки. Може би при изготвянето на ранглистите, може би налагането на наказанията. Благодаря на медиите за това, че са коректив. В повечето случаи са прави да ни критикуват.

Момчетата не са безсрамници, те са личности, характери. Ние сме хора, като всички вас. Не може да бъдат смачкани, бъдете малко по снизходителни. Това е бъдещето на съдийството у нас, това са нашите съдии. Извънземни няма откъде да дойдат.

Надявам се, че през пролетта съдиите ще се представят по-добре и най-много се надявам, че няма да предрешим първенството," завърши Петър Петров по време на връчването на ежегодните награди на Асоциацията на българските съдии.