Шефът на съдиите П. Петров пред Sporta.bg: Нихилизмът ни погубва добрите рефери! С Боби се чувам 1-2 пъти месечно

галерия:

Председателят на съдийската комисия Петър Петров в последно време е подложен на неспирни атаки от клубовете. Президентите се надпреварват да обвиняват реферите и техния шеф, че се свири тенденциозно и се изпълняват поръчки. Никой обаче не поглежда в собственото си канче, в това какви грешки допускат футболистите. Най-лесно е да се хвърля кал по арбитрите, които да опират пешкира. Всъщност, при по-внимателен поглед се вижда, че в последните години съдийството в Първа и Втора лига се напълни с млади кадри. Такива, които не се страхуват и си вършат работата качествено. Sporta.bg се обърна към Петър Петров с молба за интервю, а той откликна, въпреки перманентните ангажименти, които се стоварват на плещите му. Възпитан и земен, за разлика от футболните босове, той говори по много и то все интересни теми:

-------------------------------------------------------------------------------------------------

- Г-н Петров, преди години българският запалянко знаеше 4-5 имена на съдии, които в продължение на десетилетие изнасяха всички напечени мачове. Сега не е така – шанс се дава на доста по-широк кръг от млади рефери. Това е предпоставка за футболни босове и треньори да си измиват ръцете с арбитрите. Нормално ли е да се мята кал след всеки кръг към тези млади момчета?

- Не е нормално, но за съжаление така се получава. Идеята е да се вкарват по млади и необременени рефери, такива, които не са зависими от един или друг клуб. Това е нещо полезно, но същевременно представлява огромен риск и води до последствия, които са нелицеприятни. С рискът да се залага на по-млади арбитри е неминуемо да се стига и до грешки от тяхна страна. Пресните примери са с Доровски, Стефан Апостолов. Аз съм сигурен, че тези техни неточности не са умишлени, а са човешки. За съжаление грешките не се примат, както се приемат грешките на футболистите. Убеден съм, че реферите грешат без умисъл, както и играчите. Едно време имаше обвързани арбитри, сега от 2 години твърдя, че няма такова нещо. С рязкото намаляне на ранглистите. 18 водещи съдии са в Първа и Втора лига.

- На няколко пъти определянето на нарядите се променя, по едно време дори беше чрез жребий. Как се случва то в момента?

- Аз не си спомнят кога е било чрез жребий. То и няма как да бъде така, защото няма да се случат нещата чисто от морална гледка точка. Има принципи, по които се определят нарядите.  Например – да не се праща един и същ съдия на отбор, на който скоро е свирил. Има си и тежест на определени дербита. Пред вас ще разкрия, че аз правя предварителен план, после се чувам с членовете на съдийската комисия във вторник вечер, съгласувам плана/. После следва напасване на свободните за даден мач рефери. Трябва да се знае, че работим изцяло по електронно първенство, няма книжа, така е от 3 години. Дори заседанията на СК са електронни.

- Голямата болка на родното съдийство е, че наш рефер от дълги години не е получавал доверие да свири на голям форум като Световно или Европейско за мъже. В същото време съседните нам страни все вадят по 1-2 съдии от класа. Защо ние не успяваме да го сторим?

- Вярно е. Наистина това е голямата болка. По мое мнение причината се корени в нашия национален нихилизъм. Той е пагубен. Примерът е съвсем пресен -  водещ наш клуб иска чужди съдии да ръководят дербитата. Това е недоверие, което дава отзвук по света. Реалностите са, че от няколко години нямаме съдия на високо ниво. Все пак светлина в тунела има. Георги Кабаков в четвъртък ще свири в груповата фаза на Лига Европа, което е голяма отговорност и чест. В началото на август пък Никола Попов свири на Милан на „Сан Сиро“. Имайте предвид, че подобно нещо не се е случвало от няколко десетилетия. Също наскоро Ивайло Стоянов бе арбитър на Испания в световна квалификация. Всичко това говорои само за едно – бавно, но сигурно си възвръщаме позициите на международната сцена и е въпрос на малко време, за да имаме наш рефер на Европейско първенство. За целта е нужно и лобиране.

shefa.jpg

- Вижда се, че кондиционният треньор на съдиите Николай Петров се спрявя отлично и арбитрите ни са в перфектна физическа форма. Няма ги шкембелии като Христо Ристосков или мързеливци като Антон Генов и Таско Тасков, които ръководеха срещите, без да си дават зор да тичат...

- Както Николай Петров, така и Марк Бата имат строги изисквания за физическото състояние на реферите. И не правят компромиси. Когато някой се отпусне – Ники Петров ме информира и излиза в принудителна почивка, това е нормално. Покриването на нормативите за физическа годност за такива, че ако някой рефер не е в оптимална форма не успява да ги покрие. Сега на 6 октомври е следващият лагер с покриване на нормативи в Стара Загора. После на 10 октомври е този и за арбитрите от по-ниските дивизии. Килограмите на всички им ги следим постоянно и пак повтарям – безкомпромисни сме.

- Таско Тасков изля доста помия, след като реши да напусне гилдията. Всеки фен обаче може да назове поне 10 мача, които той опорочи. Защо го търпяхте толкова дълго?

- Самият факт, че под мое ръководство той не е в ранглистата трябва да ви говори достатъчно. Отстраняват се и се вадят всички, които нямат място в гилдията. Рефери с обвързаности не са ни нужни. Има си колеги преди мен, които трябва да питате защо са търпели рефери, които са зависими. А поех щафетата от Никола Джугански, докато той бе в болнични. Нито са ме избирали, нито съм кандидатствал за този горещ пост. Връщам се на Таско Тасков – той има 2 мача от 36 кръга и това е достатъчна оценка за него. След това е нормално да излезе от съдийството.

- Очевадно е че съдиите бъркат сериозно дори в Шампионска лига. Защо у нас толкова се фокусираме върху някоя тяхна грешчица и играчи и треньори нямат никакъв респект към реферите?

- Не знам и аз това се чудя. Вижда се с просто око какви чутовни грешки се правят в ШЛ. Давам пример и от Бундеслигата. Феликс Брих призна гол, без топката да е влязла във вратата във важен мач. Това обаче не доведе до нападки върху него и той в момента е топ листата на Стария континент.

- Съдийството в България все още не е на професионално ниво, както например е в Англия. Мислите ли, че е добре да се предприемат законови стъпки в тази посока?

- Това е доста добра идея, която ми давате. Обещавам на предстоящия конгрес на БФС да повдигна въпроса. Личното ми мнение е, че би било страхотно съдиите да са професионалисти. Мисля си обаче, че в родната действителност това към момента е невъзможно. Хонорарите на съдиите към момента са добри. Реферите си имат професии и бизнес, което ме затруднява. Така не са свободни нон-стоп и нарядите, за които говорехме в началото се правят доста трудно. Аз първо влизам в електронното първенство и там виждам, че някой си е в чужбина, друг е зает с нещо, терти съдия пък е в командировка...Така се получават затруднения, но това не зависи от мен или от СК.

- Имате ли куража да дадете път на жените-съдийки. У нас има доста такива, но изявите им са лимитирани...

- Аз нямам нищо против на жените да се дава път. Има си обаче определени принципни въпроси. Първо - те трябва да покрият нормативите, които са в сила за мъжете. Става дума за физически нормативи, които са много тежки. Християна Гутева (на снимката долу) например ги е покрила и е част от съдиите за Втора лига. Там е и Екатерина Маринова. Германката Бибиана, която е приятелка на Хауърд Уеб от 2012 до 2015 бе във втора листа в Германия и едва сега, през 2017, дебютира. Нужен им е опит на жените.

 4175457.jpeg

- Какво става със съдийката от Лом – Теодора Тодорова, която обвини шефа на ЗС-Монтана Ангел Стоянов в секстормоз?

- Тя не е била никога съдийка. Нещата се тълкуват, за да се търси сензация. Това че си изкарал курс за съдия, не значи, че си завършен съдия. После трябва да положиш теоретичен изпит и физически тестове да се покрият. Теодора не е допусната до физически тест, защото ако тя го изкара няма кой да не я допусне до съдийството. Жените се водят на отделен отчет по градове. Илизат от контрола на когото и да е и няма как да се влияе от отделенчовек на нарядите. Ако Теодора Тодорова покрие физическия тест, то тя ще стане съдия и няма сила, която да я спре.

- Няма как ни кажете от кой роден отбор сте, но на читателите ще е интересно да разберат кой чуждестранен клуб подкрепяте?

- Аз в България вече съм разкривал кого съм подкрепял. От 1982-ра година оабче съм в съдийството и нямам симпатии към никой клуб. В чужбина също е така. Обичам атрактивен футбол.  Мога да кажа, че съм патриот и когато бербатов риташе в Ман Юнайтед стисках палци за тях. Преди това, когато Сточиков бе в Барселона – виках за тях. Вижте - аз съм родом от малък южен град - Елхово. Майка ми е от Егейска Македония, а баща ми от Одринска Тракия. В Елхово съм закърмен с каузата на патриотизма. После отидох във Велико Търново и там създадох семейство.

- За финал – колко често се чувате с Борислав Михайлов?

- Той не ми се меси, има ми пълно доверие. В началото се чувахме по-често. Сега като се опознахме се чуваме по 1-2 в месеца. И то по важни въпроси, само ако са фундаментални. Нормално е да изисква инфо и да има контрол. Аз съм отговорен човек и се старая да оправдая доверието, което ми се гласува.

Интервю на СТЕФАН МАРКОВ

Забележка: Позоваването на първоизточника на материала - Sporta.bg е задължително !!!