Шефът на ЦСКА 1948: Не влизаме в уговорки

Измина година, откакто Добрин Гьонов пое отговорността да бъде изпълнителен директор на ЦСКА. Равносметка на постигнатото той направи пред клубния сайт.

- Г-н Гьонов, навършва се година, откакто поехте предизвикателство да сте изпълнителен директор на ЦСКА. Заварваме ви на прекрасно събитие – кастинг за школата. Да започнем с оценката ви за него?

- Радостно е, че има толкова голям интерес. Виждате, на първата дата дойдоха близо 100  дечица. Видимо е, че ЦСКА отново е разпознаваем бранд във футболните среди.

- Ако ви попита един родител защо трябва да запише детето си в ЦСКА – какво ще му отговорите?

- При нас работят страхотни професионалисти. Връзкари няма. Играе по-доброто дете. И това дете има шанс за моментален пробив в мъжкия футбол. Няма такси, не се искат пари за екипи. Нагледали сме се на добри юноши, които не получават шанс за професионалния спорт, тъй като е пълно със съмнителни чужденци.

- Този огромен интерес идва на фона на „твърдения“, че ЦСКА едва ли не спира да съществува, след като не беше допуснат до участие в търга за базите?

- Ние и до този момент не играехме на „Българска армия“. Не се готвехме на Панчарево. Нищо не се променя за нас. Продължаваме да търсим терени в София. Продължаваме да изграждаме общински игрища. Плащаме си наеми и тренираме. Следим в същото време ситуацията около терени, които може да бъдат взети дългосрочно и да изградим един от най-модерните стадиони в България. Говорим за наш дом, който да стане най-добрата база в България.

До въпросния момент ние ще си плащаме и играем. На други отбори им се дават безвъзмездно бази. А ние където и да сме отишли, сме платили. И хората са останали доволни от нас. А знаете онзи отбор: да им дадат и „Армията“, и Националния стадион, и „Герена“ – те си остават Литекс.

- Поглед към пролетта – готов ли е ЦСКА, по-специално първият тим за новия сезон?

- Много концентрирани сме, това че имаме преднина – въобще не ни успокоява. Напротив, направихме мащабна селекция. Засилихме конкуренцията, където искахме. Готвим отбор за „Б“ група, но в същото време знаем, че имаме да извървим още, а именно пролетния дял.

Победата в Сандански не успокоява ЦСКА преди пролетния сезон 

- Приключи ли селекцията?

- Търсим засилване на конкуренцията на още един пост, но в общи линии това е отборът.

- Гарантиран ли е бюджет за влизане във Втора лига и съответно светкавична атака на елита?

- С бюджета, с който разполагаме в момента, съвсем спокойно може да се борим за първите места във Втора лига. Надявам се, че с влизането ни в професионалния футбол ще се появят още спонсори, така че да имаме и по-голяма финансова стабилност. Интерес не липсва. ЦСКА ще е финансово стабилен.

- Ще има ли промени в организацията на домакинските мачове през пролетта?

- Готвим някои изненади, които да предразположат хората. Мачът не е единствено това, което се случва на терена. Още с идването на стадиона всички хора трябва да са доволни.

- Приятно впечатление на хората в Зоналния съвет на БФС, съдии, съперници прави факта, че дотук ЦСКА няма нито една жалба, протест или оплакване. Това политика ли е, или просто се чувствате уютно?

- Ние играем честен футбол, това беше една от целите на клуба, когато беше възроден. Не сме влизали в уговорки нито със съдии, нито със съперници. Ние излизаме и играем честно. Не ни интересува кой е съдия, подхождаме с уважение към всеки съперник. Така трябва да бъде, за да се изчисти българския футбол.

- Тоест, трябва да разбием мита, че винаги лошите БФС и съдии пречат на хубавите клубове да развиват футбол?

- По никакъв начин не пречат. БФС трябва да организира първенствата и го прави. Никога не ни е пречено. Грешки стават, но нито сме ги коментирали, нито ще го правим. Излизаме и искаме да победим честно.

- А за тази вече година като ръководител получавали ли сте оферта да вземете „по-лесно“ даден мач?

- Имало е такива предложения. В баражите бяхме потърсени, но ние категорично отказахме. Хората идват на стадиона за гледа футбол, не „театър“.

ЦСКА не забравя героите си от първия сезон след възраждането и ги покани на последното коледно парти

- Най-тежкото, с което се сблъскахте през тази година?

- Не беше хич лесна година. Бяхме на път да фалираме. Разбрахме защо отбори искат да се преименуват, да се сливат, само и само да прескачат нива във футбола. Трудно е! Първото място в „А“ окръжна група изисква все пак добър състав, а футболисти трудно се съгласяват. Имахме обаче юношеския отбор, който макар и измъчено, но мъжката успя да изпълни целта. А бяхме на една дузпа от това да не успее.

В следващия момент започнахме  подготовка за „В“  група. Видя се още с първите контроли, че отборът не е готов, не са дорасли момчетата не само да са в Трета лига, но и да се борят за промоция. Взехме много нови футболисти, за да бъдем конкурентни на водещите тимове. Не е лесно, затова се получи повече текучеството. Но сами виждате – тези, които се доказаха, и до ден днешен са в ЦСКА. Така ще бъде и занапред.

- Мнозина от феновете не знаят, че доста юноши бяха поканени, но не им се играе във В“ група?

- Политиката на ръководството и на треньорския щаб е насочена към привличането на  юноши на ЦСКА или свързани с клуба футболисти като Гъргоров и Котев. Трябва да се знае, че не всеки искаше във „В“ група, да не говорим за „А“ окръжна. Не един или двама проявиха интерес, но после казаха, че им се играе професионалния футбол.

Едва ли привържениците на ЦСКА ще забравят някога мача във Враца от миналата пролет

- Попитах за най-тежкия момент, естествено, кой е и най-радостният?

- Не ги деля моментите. Най-емоционален беше моментът, когато играхме във Враца и победихме преименувания Ботев Луковит. Направо подскочихме. За съжаление, не успяхме да вземем Купата на аматьорската лига. Не мога да не отчета дузпите с Брацигово, където бяхме на една дузпа от оставане в „А“ окръжна. Много емоционален мач беше последният в Сандански. Получи се празник и биткаджийски мач. Но нека гледаме напред.

-   В този смисъл пожеланията към всички цесекари за 2018 година?

- Нека първо всички са живи и здрави. Клубът се развива. Нека бъдем по-сплотени и единни. Доста критики има към нас, но в следващия момент всеки трябва да проумее, че правим всичко възможно ЦСКА да го има и да върви напред. Затова искам да сме единни. И дано догодина по същото  време да имаме преднина на върха във Втора лига и да мечтаем за елита.