Шефът на ЦСКА 1948 Гьонов пред Sporta.bg: И без базите ще следваме пътя си! Бадема и Котев ритат за кеф

галерия:

Изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов говори рядко, но когато го стори винаги е интересно. Младият шеф на създадения от фенове с цел да пази и продължи "армейските" традиции клуб предпочита да действа, вместо да се впуска в обяснителен режим с хората, които са врагове на ЦСКА 1948. Напоследък обаче скандалите и нападките между ЦСКА-София на Гриша Ганчев и ЦСКА 1948 ексалираха. Sporta.bg се обърна към Гьонов с молба за интервю и той откликна веднага. Пред медията ни той разкри прелюбопитни неща и даде да се разбере, че състезаващият се към момента в Трета лига тим на ЦСКА 1948 няма да се откаже, докато не стъпи на върха в родния елит и не възроди европейските традиции на "червените".

 Добрин Гьонов е роден на 18.02.1986 г. в София. Завършва Италианския лицей, след което продължава образованието си в Университета в Падова със специалност „Международна икономика“, а по-късно завършва магистърска програма със специалност „Икономика и финанси“. Добрин Гьонов е бивш състезател по фехтовка, а от 2015 година е част от ръководството на Фехтовален клуб ЦСКА.

dGionov.jpg

- Г-н Гьонов, в последно време отровните стрели по оста ЦСКА 1948 – ЦСКА-София са ежедневие. На кого не му издържат нервите – на тръгналия от четвърта дивизия тим или на преместилия се от Ловеч, обединил се с Етрополе и заиграл на „Армията“ клуб?

- Когато казваш истината - няма как да не ти издържат нервите. Затова ние сме спокойни и единствено говорим с факти. Доста лъжи излизат наяве и е нормално да има обтягане на нервите сред някои хора. Повече от година “армейското“ общество е заблуждавано. Истината е, че ЦСКА фалира и започна от най-ниското ниво в българския футбол, така както е практиката в УЕФА, ФИФА, БФС. Не може да се смениш името и седалището и да кажеш, че си ЦСКА. Просто не е сериозно.

- С какво се занимавате, когато не сте в офисите на ЦСКА 1948 и какъв е бизнесът ви. Как се решихте да се захванете с шефски пост във футболен отбор?

- Бях поканен около Коледа миналата година да поема шефския пост в ЦСКА. Преди това работих в една от най-големите американски корпорации. Отделно с група от съмишленици възродихме фехтовката в ЦСКА. Не е тайна за никого, че аз съм фехтовач, като имам някои призови класирания за България.

A487527-W660px.jpg

- Ясно е, че стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево са от фундаментално значение и феновете, които от година насам се колебаят – ще бъдат повлияни от изхода на този казус. Кажете какво се случва с базите, делата, които водите и защо Красен Кралев се инати и не осветлява документацията?

- В крайна сметка документите бяха изнесени и сега е ред на нашите юристи да реагират, защото считаме, че договорите/споразуменията са невалидни или казано на юридически език „нищожни“.

- Отива ли в небитието проектът ЦСКА 1948, ако в крайна сметка базите паднат в ръцете на ЦСКА-София?

- Определено не. Ние си следваме нашия път без да разполагаме с тези бази и сега. Обиколихме цяла София, тренирахме и играхме къде ли не. Навсякъде си платихме до стотинка всички задължения. Така ще бъде и занапред.

A568193-W660px.jpg

- Вижда се, че макар и играещ в аматьорска дивизия – в ЦСКА 1948 се работи на професионално ниво. Учите се в движение и вече коригирахте някои управленски грешки. В началото ползвахте по-мек тон, а сега си позволявате да назовавате нещата с истинските им имена...

- Единствено целим да покажем на обществеността истината. Ние винаги говорим с факти. Считаме, че доста ваши колеги нарочно пренебрегват случващото, наричат Литекс ЦСКА и вадят статистики, които не отговарят на истината. Няма как да оставим нещата, трябва ясно да се знае - ние сме ЦСКА, играем в Трета лига, а отборът от Първа лига е Литекс.

- Как бихте отговорили на нападките, че зад проекта ЦСКА 1948 стои Кирил Домусчиев или Васил Божков?

- В интернет пространството постоянно се повтаря, че Кирил Домусчиев седял зад нас и ние сме били създадени, единствено, за да пречим на Литекс. Вижда се, че това не е така. Ние сме първи в Трета лига и уверено вървим към Втора лига. Г-н Домусчиев нито съм го виждал през живота си, нито съм разговарял с него. Същото важи и за г-н Божков.

- Доста фирми вече решиха да ви помагат финансово. Оправяте ли се с режийните разходи и сумите за заплати? Колко взимат месечно Гъргоров и Котев? Каква е заплатата на Вальо Илиев?

- Вальо, Емо и Киро са истински армейци. Те застанаха зад нашия клуб, защото искат да помогнат в този изключително труден момент от историята на ЦСКА. Вальо Илиев е на заплата, която далеч не е голяма. Докато другите играят за удоволствие, а ние им отвръщаме с добра организация.

20170521164328_medium.jpg

- Усеща се, че феновете на ЦСКА 1948 стават все повече. На мача с Миньор (Перник) в Драгалевци имаше над 500 запалянковци на тима. Бройката обаче е меко казано смешна на фона на претенциите ви да сте наследник на „армейския дух и традиции“. За справка – Ботев е провинциален клуб, но събираше и по 15 000, когато също тръгна от нулата и риташе във „В“ група. Как ще успеете да накарате хората да идват на стадиона?

- Считам, че сравнението е неуместно, предвид създалата се ситуация. Когато Ботев беше във „В“ група, нямаше друг отбор, който да се нарича Ботев и да ползва базите на клуба. Надявам се, че съвсем скоро армейската публика ще се обедини и отново ще бъдем познатото страшилище, както на терена, така и на трибуните.

- Конкуренцията във „В“ група е сериозна, но вече водите с 4 точки пред втория Вихрен. Дочува се, че санданчани прилагат някои мутренски практики от 90-те години в опит да ви изместят от лидерската позиция...

- Ние играем честно, нито влизаме в договорки с чужди отбори, футболисти, нито със съдии. Играейки така, сме на първо място и имаме пряк сблъсък. Вземем ли го, преднината ни ще се увеличи още повече. Как и какво правят другите отборни, нас не ни интересува. Истината е, че попаднахме в много силна група с голяма конкуренция. Освен Вихрен стойностни отбори имат още Хебър и Септември. Не трябва да забравя Миньор, Банско, Марек - клубове с традиции. Но моето мнение е, че ние сме най-добрите и силно вярвам, че ще успеем да спечелим промоция за Втора лига.

20171023230158_medium.jpg

- ЦСКА-София се тупа в гърдите, че е най-посетен тим у нас. На „Армията“ обаче събират по няколкостотин души, когато срещат по-непретенциозни съперници. Май ядрото „червени“ фенове си седи вкъщи и не ходи нито на „Армията“, нито в Драгалевци...

- Това е факт. Много армейци са отвратени от всичко, което се случи около нашия клуб. Силно се надявам, че скоро ще се върнат и ще подкрепят истинския ЦСКА. А ние ще направим всичко възможно да се върнем по честен начин в Първа лига и тогава ще може да вдигнем високо глава!!!

- Докъде се простира наглостта на Гриша Ганчев и компания. Миналия сезон замениха традиционния рок на Армията с Криско, а този – дикторът на стадиона осъществи прецедент на Стария континент и по време на мач подпука съдиите? Освен това отборът се движи със „Случаен превоз“...

- Нека говорим за ЦСКА.

- Още след печелившата оферта от около 8 милиона лева на „Ред Енимълс“ за емблемата и активите на ПФК ЦСКА АД алармирахте, че парите няма да бъдат платени. Какво се случва и защо тази тема напоследък се шиканира?

- Видно е, че се прави всичко възможно да се забави процедурата. Защо - не мога да отговаря. Треньорът в школата на отбора, който играе на „Армията“ - Атанас Борносузов, вече два месеца не иска да внесе таксата от 15 лева, която се изисква предвид подадената от него жалба. Това е поредната вратичка, която беше намерена, с цел да се забави процедурата. Ние не сме казвали, че няма да бъдат платени парите, а че имаме такива съмнения, които се засилват предвид целенасоченото забавяне на процедурата.

- Пак ли ще разчитате на български играчи, когато спечелите промоция за Втора лига?

- Да. Ще залагаме на изцяло на българи. Вече две момчета от нашия ДЮШ дебютираха в мачовете за Купата на аматьорската лига. Надявам се, че все повече ще са кадрите от школата, които да намират място в първия отбор.

- ЦСКА 1948 е пионер, що се отнася до практики в социалните мрежи. Няма друг клуб у нас, чиито благодетел да си общува с феновете във Фейсбук. А при вас Цветомир Найденов дори обявява, че качва желаещи в колата си, за да ги вози за гостуване. Това е наистина уникално и заслужава поздравления. Как ще го коментирате?

- Ние имаме 160 собственици, всеки помага с каквото може. Това е хубаво и така мисля, че трябва да изглежда ЦСКА. Г-н Найденов помага много и не съм изненадан от това, че даже е предложил превоз на фенове без транспорт.

A484863-W660px.jpg

- За финал – стана ясно, че ЦСКА 1948 прави постъпки да бъде признат от международните институции за единствен наследник на фалиралия ЦСКА. Какво се случва и ще се увенчаят ли тези ви усилия с успех?

- Следваме всички европейски практики и затова съм сигурен, че и международните институции официално ще ни признаят за ЦСКА. Клубът фалира и трябваше да тръгне от най-ниското ниво на българския футбол. Това е едно огромно наказание, даже бих го оприличил на затвор. Няма много футболисти, които биха са навили да дойдат да ритат в „А“ окръжна, по села и полянки. Ние започнахме с юноши, но в заключителните мачове си пролича, че липсата на опит. Влизаш в Трета лига, после във Втора лига, където има огромен риск да повториш някоя година, тъй като отборите са опитни, с дълъг стаж в тези групи. През тези минимум три години няма приходи от трансфери, тв права, малко са спонсорите, които биха се съгласували при това положение да се присъединят към каузата, много от хората не идват да подкрепят отбора. Важното е, че един ден, като извървим нашия път ще надигнем глава и с гордост ще заявяваме- НИЕ СМЕ ЦСКА.

Интервю на Стефан Марков

Позоваването на първоизточника на материала - Sporta.bg e задължително