Ще победят ли „трите лъва“?

снимка: БТА/AP

Националният отбор на Англия излиза с напълно различен състав срещу Коста Рика тази вечер в последния си мач от Световното първенство по футбол в Бразилия.

В момента „трите лъва“ се намират на последно място в група D без точков актив. Двубоят им с Коста Рика представлява формалност, в която англичаните ще имат възможността поне да защитят честта си.

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън направи изненадващо изявление,в което освен стартовия състав разкри и схемата на игра. Общо 9 футболисти ще бъдат сменени. Люк Шоу и Рос Баркли са сигурни титуляри в състава, като и двамата са спрягани за едни от ключовите играчи на англичаните за Европейското първенство през 2016 година.

Ходсжън се намира в „състояние на отчаяние“, поради факта, че ще се опита да избегне 3-та последователна загуба. Приоритет ще бъде спечелването на поне 1 точка. Интересен факт е, че Англия никога досега не е завършвала без точков актив на Световно първенство. Една евентуална загуба от Коста Рика определено би оказала негативен ефект най-малко върху самочувствието на отбора.

Футболистите на Англия, както и треньорския щаб са приятно изненадани от държанието на феновете дошли да подкрепят любимците си в Бразилия. Много от тях посрещнаха играчите пред хотела им в Бело Оризонте.

„Радваме се, че въпреки отпадането ни и отчаянието което е налегнало отбора, те остават с нас и ни подкрепят. Получихте много топли думи и искаме да сме сигурни, че ще имат повод за позитивно настроение“, сподели Ходжсън.

Селекционерът на англичаните подходжа по-различен начин при избирането на стартовия състав.

„Иска ми се преди да си тръгнем от Бразилия, всеки играч да е излязат на терена, не само на тренировки“, коментира той.

Освен Люк Шоу, в защита ще стартират Фил Джоус и Крис Смолинг, като така е много вероятно да изглежда и бъдещата защита на Манчестър Юнайтед. Франк Лампард ще бъде на позиция директно пред тях. Баркли и Джак Уилшър ще оперират в средата на терена като ще имат по-атакуваща функция спрямо Лампард. Джеймс Милнър и Адам Лалана ще играят по крилата.

Когато англичаните атакуват схемата на игра ще приеме 4-3-3, като крилата ще излязат да помагат на Даниел Стъридж. Треньорът разкри намерението си да пусне Рики Ламбърт и Стивън Джерард през второто полувреме.

Преди началото на Мондиал 2014 повечето специалисти очакваха това да бъде последния голям форум на Лампард и Джерард. Ходжсън обаче намекна, че това може би няма да е така. Стана известно, че той е помолил легендата на Ливърпул да остане капитан на националния отбор, след като младите играчи не могат още напълно да се вместят в отбора.

„Ще бъда много щастлив ако и Франк също остана не разположение. Ако му кажа, че няма да участва толкова много в мачовете, но все пак бих искал да мога, да разчитам на него, мисля че ще се съгласи. Лампард обожава да играе за Англия“, коментира Ходжсън.

Селекционерът на „трите лъва“ размишлява още от сега за цялостното представяне на неговия тим и причините за разочароващото представяне.

„Както много хора биха го нарекли, ние имаме най-силното клубно първенство. Нивото е много високо. Но също така имаме най-много чуждестранни футболисти и съответно най-малко „домашни“ играчи. Това както виждаме може да се отрази много зле на национално ниво“, сподели специалистът.

„Някои от играчите, които редовно играят за Англия, могат да бъдат резерви в клубните си отбори. След мача с Италия, въпреки загубата се появиха множество признаци за подобрение в цялостната ни игра. След второто поражение обаче нещата се промениха и дойде въпросът – какво правим сега.“

„Когато играеш на Световно първенство и очакванията не се оправдаят трябва просто да си тръгнеш. Последниият ти мач, обаче може да окаже голямо влияние на бъдещото представяне на отбора. Имаме много време да помислим за бъдещето. Предстои ни дълга квалификационна кампания преди Европейското първенство“, обясни Ходжсън.

Мениджърът на англичаните коментира и надхвърлилият всички очаквания отбор на Коста Рика.

„Илзизаме срещу лидера в нашата група. Отборът на Коста Рика разби всички очаквания и постигна 2 победи от началото на Мондиал 2014. Трябва да покажем, че можем да се борим с такива тимове. Това е шанс да вдъхнем надежда на феновете и възможност за футболистите ни. Предоставям им шанс да се изявят и докажат своя потенциал точно сега“, завърши Ходжсън.