Ще бъде ли София домакин на Евро 2020?

снимка: SPORTA.BG

Изпълкомът на УЕФА ще избере на 19-и септември 13-е града, които ще бъдат домакини на мачовете от европейското първенство през 2020 година, съобщиха от европейската футболна централа.

Както е известно, българската столица София вече подаде своята кандидатура, заявявайки супермодерния стадион, който ще бъде изграден на мястото на ст. "Славия" в квартал "Овча купел".

Общо 19 града се впускат в битка за 13-е квоти, които ще бъдат раздадени от Изпълкома на европейската централа след малко повече от месец.

Идеята за Европейско първенство в 13 различни града е уникална и единствена по рода си, като така ще бъде отбелязан 60-ия рожден ден на големия футболен форум.

Още през месец април БФС официално внесе кандидатурата на София в канцелариите на УЕФА.

"Става въпрос за около 500 страници документи, в които се описват подробности за кандидатурата, прилагат се договори с община, описва се състояние на транспорт, летище, хотели и т.н.", заяви тогава пресаташето на футболния съюз Павел Колев.

Новият стадион в София трябва да бъде построен от германската компания IFS, като по план мачовете си там трябва да играят Славия и националният тим на България. Очаква се съоръжението да бъде с капацитет от около 33 хиляди седящи места. Изграждането на стадиона трябва да приключи до 2018 година.

Всички 19 града, подали кандидатурата си за домакинство на Евро 2020:София (България), Баку (Азербайджан), Лондон (Англия), Минск (Беларус), Брюксел (Белгия), Мюнхен (Германия), Копенхаген (Дания), Йерусалим (Израел), Дъблин (Ирландия), Билбао (Испания), Рим (Италия), Скопие (Македония), Букурещ (Румъния), Санкт Петербург (Русия), Кардиф (Уелс), Будапеща (Унгария), Амстердам (Холандия), Стокхолм (Швеция) и Глазгоу (Шотландия).