Щангистите ни дали над 50 допинг проби тази година

снимка: БТА/AP

Над 50 допинг проби са направени на състезателите от националния отбор по вдигане на тежести от началото на годината. Това обяви на пресконференция националният селекционер Иван Иванов.Той добави, че проверките не го притесняват.

"За последно бяхме проверени на 2-и март. Тези проверки изобщо не ме притесняват", каза Иванов.

9 мъже и 3 жени продължават подготовка за европейското първенство по вдигане на тежести, което ще се състои от 5-и до 12-и април в Тел Авив (Израел).

Окончателният състав на българския тим ще стане ясен на 31-и март (понеделник). При мъжете се подготвят Тодор Ченков (категория 56 килограма), Ферди Назиф (56 кг), Стоян Енев (62 кг), Ивайло Филев (62 кг), Диан Минчев (69 кг), Александър Димитров (77 кг), Демир Демирев (77 кг), Иван Марков (85 кг) и Васил Господинов (94 кг).

При жените с шансове за участие са Мая Иванов (53 кг), Милка Манева (63 кг) и Румяна Станчева (69 кг).

"С килограмите всички са в норма. Предстоят още две контролни, след което ще бъде определен окончателният състав. Има 2-3 състезатели с контузии. Милка Манева е с изкълчен глезен. С леки травми са Александър Димитров (гърба) и Демир Демирев (крака). Основната цел пред състезателите е да бъдат в топ 6 на своите категории. При мъжете имаме право да участваме с осем състезатели, но може и да са по-малко. Ще пътуват тези, които имат шансове да попаднат в първата шестица. Иван Марков ще се бори за златен медал", каза още националният треньор Иванов.

Първата група от българския тим ще пътува за Израел на 4-и април. Генералният секретар на Българска федерация по вдигане на тежести Борислав Гидиков коментира последните скандали относно финансовото състояние на централата и противоречията с треньорката Кристияна Колева.

"Новият договор с министерството на физическото възпитани и спорта се спазва изключително точно. Имаме 1 милион лева бюджет за 2014-а година. В него влизат степендии, заплати, подготовка, международни състезания и други. Това, че министър Георгиева преля всички пера в едно общо е много добре. Имаме отпуснати средства за лагери 200 дни за олимпийския отбор, 135 дни за втория отбор и 45 дни за кадетите. Федерацията обаче няма да премира допълнително състезателите за спечелени медали на европейското първенство", каза Гидиков.

Той добави, че в момента се водят преговори с фирма за спонсор на централата, но повече яснота ще има след шампионата на Европа. Относно ситуацията с Кристияна Колева Гидиков заяви:

"От 2011-а година се взе решение Иван Иванов да бъде треньор на всички гарнитури. Колева подписа договор за личен треньор на дъщеря си Румяна Петкова. Тя казва, че не е съгласна с методиката на Иванов. Който не е съгласен с методите на националния отбор няма място в него. В момента на Иванов помагам аз и Алан Цагаев".

На 9-и май ще бъде проведено редовно общо-отчетно събрание на централата.