Шампионът от България извхърли краля на снукър Мастърс

снимка: Жаклина Симова

Шампионът от PTC Victoria Bulgaria Open Марк Алън продължава силното си представяне през сезона в снукъра и постигна първата си истински важна победа за 2016-та година, елиминирайки Шон Мърфи с 6:4 от престижния турнир Мастърс.

Именно Мърфи спечели изданието на най-силния не-ранкинг турнир в снукър календара миналата година и по този начин защитата на титлата му приключи още на първото стъпало. Любопитен факт е, че на полуфиналите през 2015-та двамат също се изправиха един срещу друг и Магьосника надделя, за да триумфира в последствие с титлата.

Добрата форма на Алън продължава, след като той спечели РТС-то в София, а в края на миналата календарна година стигна финала на Шампион на шампионите. По пътя към успеха си срещу Мърфи, северноирландецът направи брейкове от 137 и 104, докато Магьосника закова 100, за да намали на 5:4, но в десетия фрейм направи фатален пропук по Зелената, за да предостави на противника си възможността да затвори мача.

Интересен факт от двубоя бе този, че Мърфи загуби служебно шестия фрейм, защото бе изправен пред труден сейфти удар и три последователни пъти направи „фаул и пропуск“, с което предаде партията на опонента си.

Марк Алън ще се изправи срещу Бари Хоукинс или Джо Пери в четвъртък вечер.

Световният шампион Стюарт Бингам победи Дин Дзънхуей с 6:4 и също продължава към четвъртфиналите за първи път от последните и седем участия в Мастърс. Англичанинът обаче остана с горчивина, въпреки успеха, защото пропусна възможността да гарнира победата си с максимален брейк (който щеше да е едва четвъртият в историята на турнира) и серията му спря на 120.

Бингам ще играе в петък срещу Джон Хигинс или Уенбо Лиан.