Шампионът Иван Марков за Sporta.bg: Започнаха да ни забелязват

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Иван Марков се утвърди като лидер на българския национален отбор по вдигане на тежести, след като донесе на страната ни втората титла от Европейското първенство в Израел в категория до 85 кг.

За него това е първо злато в кариерата, която бе възпрепятствана от големия допинг скандал на Олимпиадата в Пекин през 2008-ма и 4-годишното наказание, което последва за него. Той бе участвал на само три състезания преди Европейското в Израел, като можеше да се похвали със сребро от Евро и световен шампионат, а в Лондон 2012 остана пети.

В специално интервю за Sporta.bg Марков разкрива подробности за състезанието, за отношението към българите на големите първенства, за собствените си стремежи и цели, както и за значението на този спорт у нас.

Марков и Ивайло Филев станаха шампиони на Стария континент и успешно продължиха изграждането на реноме за българските щанги на межународната сцена. Щангистите ни донесоха общо 6 медала – бронзови от Мая Иванова (до 53 кг), Стоян Енев (до 62) и Васил Господинов (до 94), сребърен от Милка Манева (до 69) и златните на Филев (до 62) и Марков (до 85).

4079494

За първи път от 10 години България може да се похвали с такива успехи на европейски шампионат, като Марков е уверен, че този спорт ще носи все повече поводи за национална гордост.

Вижте как Иван Марков отговори на въпросите на Sporta.bg:

Имате сребърен медал от Световно, но европейската титла ли поставяте на първо място сред постиженията си?

Естествено, че втори в света е голямо постижение, но си беше за миналия сезон. Сега вече имам златен медал, разбира се, от състезание с по-нисък ранг, но пък с по-висок резултат от всякога.

Най-много се радвам за резултатa, който постигнах в двубоя. Мисля, че това е по-важно и за това може би слагам тази евротитла на първо място за сега.

4079966

На този шампионат националният ни отбор спечели 6 медала, два от които златни – тръгват ли отново щангите нагоре и докъде ще стигне прогресът им, според вас?

Вижда се, че има прогрес, както при мен, така и при другите състезатели. Ще бъде доста трудно, но не и непостижимо да направим същото и на световен подиум. Много работа ги чака ръководството.

Чувствате ли се лидер в този спорт у нас? Имат ли щангите нужда от лидер?

Усеща се нещо такова, но до такава степен, че на треноровка другите от отбора ми се радват на изпълненията и са сигурни в мен и моите възможности. Дали има нужда от лидер не знам, но знам, че всеки трябва да погледне другия до себе си и да извлича най-добрите му качества. Да взима пример от него, защото в крайна сметка, ние сме отбор и както се подготвяме заедно за война, така и излизаме заедно на нея.

Заради всички скандали с допинг във вдигането на тежести има отрицателно отношение към спорта в България. Смятате ли, че щангите отново могат да станат повод за национална гордост? Усещате ли положителна промяна в хората след последните успехи?

Щангите винаги са били гордост. Просто имаше един период, в който нямаше достатъчно подготвени млади щангисти, които да излязат на подиума и да отсрамят случилото се през 2008-ма.

Имаше един човек, който реши да се занимава с тях, да работи усърдно и вече започва да идва удовлетворението от неговия труд. И това е само началото на една нова ера в българското вдигане на тежести, което ще прославя България по света.

4079967

Това Европейско бе 4-тото ви състезание след изтърпяването на наказанието от 2008-ма. Чувствате ли се достатъчно опитен в това отношение, забелязвате ли личен прогрес във всеки следващ турнир?

След тази титла, мисля, че ще съм още по-уверен в себе си. Разбира се, че има прогрес. То се вижда в резултатите.

Какво, според вас, бе по-различното точно в това Европейско, за да се стигне до титлата ви?

По-различното беше, че имах повече състезания зад гърба си и мисля, че това беше един от важните фактори.

Ще става ли България все по-сериозен фактор на големите турнири? Усещате ли респект от страна на конкурентите?

Ще ставаме все по-добри и по-добри. Започнаха да ни забелязват.

Другият ни еврошампион Ивайло Филев разказа за различните си работи по време на наказанието. Вие с какво друго сте се занимавали и какво бихте искали да правите, ако не бяхте щангист?

Работил съм доста неща, от които най-много ми допадна диджейството, колкото и странно да звучи.