Шампион и любимец на снукър феновете напусна България

снимка: Monique Limbos

Шампионът от второто издание на снукър турнира PTC Bulgaria Open Джон Хигинс прекрати кампанията си в търсене на втора титла на българска земя, след като отпадна с 0:4 от носителя на „Тройна корона“ Марк Уилямс в един от звездните осминафинали в зала „Универсиада“.

Така България загуби един от любимците си и човека, който в края на миналия месец спечели 28-ма ранкинг титла в кариерата си, за да се нареди на второ място във вечната класация по този показател. 

Хигинс нямаше много шансове за сериозни точкови серии, като съперникът му се възползва от своите ситуации и изгради два сенчъри брейка - от 100 точки и от 111, за да оформи крайното 4:0 в своя полза.

Уилямс взе първия фрейм, след като със серия от 38 отрано натрупа аванс, който се оказа достатъчен, при положение, че Червените не бяха особено удобни за сериозни брейкове, а и Черната често биваше местена от мястото ѝ.

Във втората партия Уилямс в началото на брейка си вкара две Червени наведнъж, но това му беше нужно, за да започне да се развихря отново между топките и да реализира халф-сенчъри брейк. Хигинс можеше единствено да гледа безпомощно от стола си, защото отново шансът се откри първо за съперника му. В крайна сметка Уилямс направи пълно разчистване за сенчъри брейк от 100 точки, като за да се пласира за Черната, прекара кюбола през цели три борда.

В третия фрейм Уилямс не можа да започне брейк от първата си реализирана дълга Червена и извади Черната и Розовата от игра, което ограничи серията на Хигинс до само 26 точки, като той тъкмо върна най-скъпата топка на мястото ѝ, преди да играе сейфти. Уилямс направи 34, но остави петата последна Червена открита за Хигинс, който се възползва. При 27:36 Вълшебника от Уишоу направи три поредни фаула, опитвайки се да се измъкне от снукър, което така и не направи, за да предостави удобна маса на съперника си. На Уилямс му бяха нужни само останалите три Червени, за да дръпне достатъчно, че да поведе с 3:0.

Сенчъри брейк на Уилямс от 111 точки му донесе успех и в четвъртия фрейм, с което мачът приключи.