„Серина шлем“ е факт след триумф на Уимбълдън!

снимка: БТА/AP

Световната номер едно Серина Уилямс отново пренаписа историята на женския тенис, след като спечели рекордна 21-ва титла от Големия шлем и шеста на най-престижния турнир от веригата – Уимбълдън.

Американката надделя във финала срещу Гарбине Мугуруса с 6:4, 6:4 и за втори път осъществи подвига, който специалистите кръстиха в нейна чест „Серина шлем“ - притежание на всички титли от Големия шлем.

Финалът с испанката Мугуруса се разви далеч по-драматично, отколкото подсказва резултатът, след като Серина допусна пробив още при първото си подаване и трябваше да наваксва изоставане от 2:4 в първия сет.

Във втория пък американката поведе с 5:1, но не приключи двубоя по очаквания бърз начин, а вместо това допусна два поредни пробива и мач-бол, за да изпадне в конфузна ситуация при 5:4, когато посрещаше. Тогава Серина стигна до три поредни точки за пробив и съответно за титлата, като форхенд в аут на Мугуруса осигури 21-ата титла от Шлема на Уилямс.

Процентът на вкаран първи сервис бе далеч по-убедителен от страна на Мугуруса – 73 срещу 54, което на тревна настилка по принцип е ключов фактор в определянето на крайния победител. Само че посрещането на Уилямс се оказа далеч по-ефективно и тя позволи на съперницата си да спечели само 53% от разиграванията при вкаран първи сервис, а на свой ред доминираше в 78% от играта при успешно първо свое подаване.

Серина направи пет пробива от осем възможности, а опонентката ѝ само три от десет, като уинърите очаквано бяха изцяло в полза на американката – 29 срещу едва 10.

Все пак, Мугуруса има основания да бъде доволна от представянето си, след като игра първия си финал в турнир от Големия шлем и допринесе за вълнуващите емоции в битката за титлата срещу подчертаната фаворитка.