Сензационна шампионка на 800 метра при жените в Сопот

снимка: БТА/AP

Шанел Прайс (САЩ) спечели титлата в бягането 800 метра на Световното първенство първенство по лека атлетика в зала в полския град Сопот.

23-годишната дебютантка на голямо първенство при жените Прайс триумфира на финала с най-добър резултат в света за сезона от 2:00.09 минути.

Представителката на домакините Ангелика Цихоцка също стигна до най-големия успех в кариерата си, след като се класира втора с време 2:00.45 минути. Трета финишира Марина Арзамасова (Беларус) с личен рекорд от 2:00.79 минути.

Тя е бронзова медалистка от последните две европейски първенства в зала и на открито. Шампионката на Стария континент в зала от Гьотеборг 2013 Наталия Лупу (Украйна) завърши пета за 2:01.17 минути, посочва БТА.

При мъжете не се случи подобна сензация, като фаворитът Мохамед Аман (Етиопия) без особени проблеми стигна до златото, въпреки надеждите на домакините за пробив на техните състезатели Адам Кжот и Марчин Левандовски.

Шампионът на Стария континент на открито от Барселона 2010 Марцин Левандовски (Полша) даде трето време от 1:47.09 минута, но в последствие беше дисквалифициран заради навлизане в съседен коридор. Така Андрю Осаджи (Великобритания) с 1:47.10 минута отново стигна до бронза, както и преди две години на шампионата на закрито в Истанбул.

Аман измина дистанцията за 1:46.40 минути и остави зад себе си поляците, които все пак се окичиха с медали и завършиха втори и трети. Етиопецът триумфира в дисциплината и на открито миналата година в Шампионата на планетата в Москва, припомня Sporta.bg