Себастиан Ожие поведе в рали Австралия

Световният шампион Себастиан Ожие (Франция) взе аванс от 10.3 секунди пред съотборника си във Фолксваген Яри-Мати Латвала (Финландия) след четирите скоростни отсечки в съботния ден на рали Австралия.

Ожие завърши деня с време от 2 часа, 34 минути и 8 секунди. Пилотът на Ситроен Крис Мийки от Северна Ирландия завърши на 3-о място с 23,9 секунди изоставане от Ожие. За Ожие и Латвала най-близо е целта да спечелят титлата при марките, като им трябва да спечелят пет точки.

В класирането при пилотите пък Ожие е първи с 44 точки повече от Латвала. След първите два етапа днес Латвала беше начело с преднина от 4,1 секунди.

Но авансът и лидерската му позиция станаха жертва на грешно избрани гуми на 48.92-ия километър от трасето по време на третата отсечка за деня. Специфичните условия - дъжд и кал, принудиха Латвала да направи смяна с две по-твърди и пригодени за лош терен предни гуми, докато на задното окачване останаха по-меки.

Но след това имаше сух участък, в който Ожие се възползва от странната си комбинация от три твърди и една мека гума.

"Не беше моят перфектен избор, но по-добре се справих от Яри-Мати. Най-добрия вариант беше да се кара с четири твърди гуми, но нямаше възможност да се поставят в този момент, коментира Ожие след края на етапа, цитиран от БТА.