Съдът настоява за ефективна присъда на футболиста-убиец Балджийски

3-членен състав на Върховният касационен съд върна на Софийския апелативен съд (САС) за ново разглеждане делото срещу футболиста на "Монтана" и бивш левскар Борислав Балджийски, подсъдим за убийство по непредпазливост на юрисконсулта на "Топлофикация" Петър Алексов през 2013 г.

С Решение № 6 от 6 февруари тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя решението от 4 юли 2017 г. на Софийския апелативен съд и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция, от стадия на съдебното заседание, пише Dnes.bg. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

През септември 2016 г. Софийският градски съд даде на юношата на "Левски" 4-годишна ефективна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена умишлено тежка телесна повреда. По-късно обаче апелативният съд замени тежкото наказание на полузащитника с условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Тогава съдиите Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева признаваха, че Балжийски е убил по непредпазливост 36-годишния юрисконсулт на ''Топлофикация'' Петър Алексов, но не се съгласиха с по-тежкото наказание, дадено му от първоинстанционния съд.

И според двете инстанции няма съмнение, че на 7 август 2013 г. футболистът ударил юмрук в лицето на Алексов след скандал, при което мъжът паднал, ударил главата си в метална шахта, вследствие на което получил фатална черепно-мозъчна травма.

След последното решение на съда с касационната жалба на защитата на Балджийски се иска отмяна на решението на САС и оправдаването на футболиста поради липсата на виновно извършено от него деяние, което да съставлява престъпление, или връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд поради допуснати съществени процесуални нарушения, или намаляване на наложеното наказание поради явна несправедливост на размера му. Върховният касационен съд обаче приема, че жалбата на подсъдимия е неоснователна.

С касационната жалба от частния обвинител и граждански ищец се иска отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд, който да увеличи размера на наложеното наказание и да присъди пълния размер на предявения граждански иск от 300 000 лв.

Тричленният състав на ВКС обаче приема, че е налице нарушение свързано с начина на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода". Върховните съдии пишат в мотивите си: "В този смисъл жалбата на частното обвинение е основателна и следва да бъде уважена. Не е съобразено обстоятелството, че смъртта на пострадалия е причинена в резултат на ненужна агресия, многократно надхвърляща повода за конфликта".

Според върховните съдии, за да бъде отложено изтърпяването на наказанието – т.е. за да бъде присъдата условна, следва да бъде направен положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване, докато в случая целите на генералната превенция не биха се постигнали с отлагане на изтърпяването", посочва ВКС.