Сделката за Неймар достига 170 милиона евро?

снимка: БТА/AP

Лятото за ръководството на Барселона не се очертава особено слънчево, след като днес данъчните в Испания внесоха доклада си за сделката, с която бразилският нападател Неймар беше привлечен през лятото на 2013 година.

Както е известно, един от най-големите футболни таланти през последното десетилетие осъществи трансфер от Сантош в Барса, който беше обявен за 57 милиона евро. Поредица от разкрития обаче показаха, че той надминава 90 милиона - твърдение, отречено от клуба.

Заради скандала около Неймар президентът Сандро Росел подаде оставка, но това няма да спре испанските власти от това да разследват до край сделката.

Докладът на данъчната комисия, на която беше поверен случая, завършва с това, че от Барселона са открили данъци за 9.1 милиона евро.

В най-лошия случай за каталунците, сумата, която клубът ще заплати заради бразилеца след глобите от Испания, ще бъде 169.9 милиона евро. Сумата се получава от следните заплащания: правата на играча (17 милиона), компенсация (40), бонус (10), бонус за бащата и агент на играча (2.7), номинация за Златна топка (2), спонсори (4), социални проекти (2.5), първа опция за играчи на Сантош (7.9), скаутски програми в Бразилия (2), приятелски мач (4.5), заплащане на данък от "добра воля" (13.5), неплатени данъци (9.1), максимална глоба за данъчна измама (54.6).

"Немар струва 57.1 милиона евро, точка. Говорихме достатъчно за това", бяха думите на Сандро Росел, докато представяше плана за реконструкция на "Камп Ноу" на стойност над 600 милиона евро.

Само няколко дни след оставката на Росел пък от клуба обявиха, че действително сделката е за 86.2 милиона.

Сега бившият президент е главен заподозрян по делото срещу Барселона, като той ще се яви пред съда на 13-и юни заедно с директора на Барселона Антони Росич, който ще представлява клуба.

Засега нито клубът, нито играчът са излезли с позиция за последните събития. Неймар се подготвя за Световното първенство по футбол, което започва на 12-и май. Бразилия играе срещу Хърватия в мача на откриването.