Сан Марино направи Мюлер по-нисък от тревата

снимка: БТА/AP

Звездата на Германия Томас Мюлер се изказа по доста неприятен начин за футболното джудже Сан Марино. Нападателят на Байерн каза, че не си заслужава да играе срещу толкова слаб съперник. Това предизвика гневна реакция във футболните шефове на страната. Техният отговор не закъсня и в списък от 10 точки отговориха на Мюлер.

ЕТО ЦЯЛОТО ПИСМО:

"Скъпи Томас Мюлер, прав си.

Футболните мачове, както и петък вечер, са безсмислени. За теб. Скъпи Томас, също така не е необходимо да идваш почти безплатно в уикенд, в който няма Бундеслига. Можеше да си седиш на дивана заедно със съпругата ти в твоята луксозна къща или би могъл да отидеш на събитие, организирано от твоите спонсори, печелейки няколко хиляди евро. Вярвам ти, но си позволявам да ти дам 10 добри причини, заради които смятам, че мачът Сан Марино - Германия беше много полезен. Можеш да помислиш върху тях и да споделиш твоето мнение за тях...

Беше полезно да ти покажем, че дори срещу слаби отбори като нашия не можеш да вкараш гол. И само не казвай, че не беше ядосан, когато Симончини не ти позволи да се запишеш сред голмайсторите.

Беше полезен за твоите директори (нека Румениге и Бекенбауер също разберат). Футболът не е твоя собственост, а на тези, които го обичат. Дали ти харесва, или не, ние сме сред тези хора.

Беше полезно да се покаже на стотици европейски журналисти, че все още има млади хора, които следват мечтите си, а не чековите книжки.

Беше важно да се докаже, че вие, германците, никога няма да се промените и че историята не ви е научила, че "малтретирането" не значи непременно "победа".

Беше полезно 200 деца на Сан Марино да гледат мача и да разберат защо треньорите ги карат да работят усърдно и да дават най-доброто на терена. Може би някой ден всички тези саможертви ще бъдат възнаградени с друг мач срещу световния шампион.

Беше полезно за твоята федерация (за нашата също) да спечели пари от телевизионни права, с които, освен че се плаща за твоето безпокойство, може да се построи база за децата в твоята страна, футболни академии, по-сигурни стадиони... Нашата федерация - издавам ти тайна, ще построи нов футболен терен в отдалечен малък град, наречен Акуавива. Ти би могъл да построиш такъв с шестмесечната си заплата. Ние ще го направим за 90-минутен мач. Не е зле, нали?

Беше полезно за страна с размера на сектор от "Алианц Арена" да се появи във вестниците заради добра причина. Защото футболната среща винаги е добра причина.

Беше полезно за твоя приятел Гнабри да дебютира и да вкара хеттрик. Сега той може да поиска от Вердер нов договор и двойно увеличение на заплатата.

Беше полезно за тези хора от Сан Марино, на които им става леко тъжно, че имаме истински национален отбор. Може да се случи и на теб. Когато загубиш, някой ще се събуди и ще започне да те тормози, нали?

Беше полезно за мен, за да разбера, че дори и да имаш най-добрата екипировка на adidas, дълбоко в себе си ти все още носиш бели чорапи и сандали.

С обич, Алан."