Само Радо Янков ще донесе медал от Пьончан, смята елитен анализатор

снимка: lap.bg

България ще спечели един медал от Зимните олимпийски игри в Пьончан (Южна Корея) 2018, заяви статистикът Саймън Глийв, който направи проучване и обстоен анализ на състезателите. Той се прочу с точните си прогнози за класиранията по медали на различни състезания в последните години. Лидерът на анализаторския екип на "Грейсноут" предрича бронз за Радослав Янков в паралелния гигантски слалом при сноубордистите.

Той изчисли, че Германия ще завърши първа по златни отличия с 14 и общо 34 медала. Пет от златните медали според него ще грабне биатлонистката Лаура Далмайер. Ако това се случи, немците ще са лидери по медали на Зимна олимпиада за пръв път от 2006-а насам. България пък ще подобри класирането си спрямо миналите игри в Сочи, когато си тръгнахме от Русия с празни ръце.

Анализаторският екип има една пречка пред себе си и тя е дали руснаците ще са в пълен състав в Пьончан заради множеството наказания на спортистите на "Сборная", получени след употреба на допинг. Все пак те изчисляват, че всички от лагера на Русия ще се състезават на Олимпиадата.

След Германия (14 златни медала и общо 34), Глийв поставя Норвегия (12/34), САЩ (10/31), Франция (9/20), Русия (7/23), Австрия (7/15), Република Корея (7/9), Холандия (6/19) и Канада (5/29).