Роналдо спи в поза ембрион, има експерт по съня

Португалската мегазвезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо явно е решил още дълги години да не слиза от футболния небосклон. Португалецът е маниак на тема здравословен живот и тренировки. Той си има подръка дори и специалист, който се грижи за това как спи. Името му е Ник Литълхейлс, който говори за работата си с носителя на "Златната топка" пред "Индипендънт".

"Роналдо винаги се е интересувал от работата ми. Той печели много пари, но и инвестира непрекъснато в себе си. Не го интересуват странни диети, а само нещата, които биха работили при него", разказва експертът по съня.

По думите му Роналдо спи 5 пъти по 1,5 часа в поза ембрион, като всеки път му сменят чаршафите. Половин час преди нощното заспиване той не гледа телевизия или мобилния си телефон, за да може организмът му да се отпусне за сън.

Това са универсални съвети, но не всеки има волята да ги спазва. Колко от нас заспиват с мобилен телефон до главата си?

Роналдо не е единственият звезден клиент на експерта. Той работи също така с колоездачния Реал Мадрид - британския отбор Team Sky.

Експертът дори посещава хотелите по маршрутите на трите големи колоездачни състезания в Европа, за да се убеди, че условията са подходящи за възстановяване на колоездачите. Съветът му е да се спи на матраци с минимум 10 см пяна.

Експертът отрича клишето за осем часа нощен сън. Според него човек е най-непродуктивен между 13 и 15 часа и трябва да си вземе почивка в този отрязък от време. В южните страни наричат това сиеста.