Ромарио? Стоичков? Баджо? Помислете пак!

снимка: sport.sky.it

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

Световното първенство в САЩ през 1994 година завинаги ще остане специално за всички българи. Четата на Димитър Пенев достигна 1/2-финалите на турнира, като единствено френски престъпник със съдийска свирка попречи на "лъвовете" да излязат срещу колоса Бразилия във финалния двубой.

И докато години по-късно светът говори най-вече за три неща, случили се на световните финали в Америка - България, дузпата на Баджо и дуото Ромарио - Бебето, то някак в сянка остава несъмнено най-атрактивният гол, отбелязан по време на турнира.

Една от изненадите на Мондиал 94 се казваше Саудитска Арабия. "Соколите" достигнаха до историческо класиране в елиминационната фаза, завършвайки на второ място в група с Холандия, Белгия и Мароко. На 1/8-финалите арабският тим загуби с 1:3 от Швеция, а най-незабравимият момент за всички сауидитци дойде при успеха с 1:0 над Белгия в груповата фаза.

Тогава Саудитска Арабия спечели благодарение на феноменално изпълнение, дело на Саеед Ал-Овайран. От двубоя във Вашингтон бяха изминали само пет минути, когато халфът на "соколите" пое топката в половината на своя тим и осъществи рейд, на когото би завидял дори великият Диего Армандо Марадона. Въпреки, че в САЩ Дон Диего си имаше съвсем други грижи.