Рома прави милиарди от новия си стадион бижу

Планираният нов стадион на Рома ще донесе близо 20 милиарда евро допълнителни приходи за Вечния град в следващото десетилетие, сочи университетско проучване.

Проектът за новия клубен стадион е на стойност 1,6 милиарда евро и е с осигурено финансиране от частни инвеститори. Стадионът трябваше да бъде готов за началото на този сезон, но строителните дейности на няколко пъти бяха отлагани заради бюрократични спънки.

Според изследване на Римския университет Сапиенца проектът ще внесе в общинската хазна 18,5 милиарда евро до 2026 година.

"Това е един от най-амбициозните урбанистични проекти, които Рим и Италия някога са виждали", коментира Джузепе Чикароне от университета Сапиенца.

Стадионът трябва да бъде построен в района Тор ди Вале, което е по средата между летище Леонардо Да Винчи и центъра на Рим.

Дизайнът на съоръжението е вдъхновен от Колизеума и трябва да бъде с капацитет 52 500 зрители с опция за увеличаване до 60 000 за големи събития.

Освен стадион в същия район Рома планира да построи тренировъчен център, три небостъргача с офиси, паркинги и молове.

В строителството ще се включат 1500 работници, а след това ще бъдат ангажирани още 4000 служители, което ще намали процента на безработица в Рим. След завършване на проекта на работа ще бъдат наети над 20 000 души по подръжка на стадиона и в бизнес парка.

В момента Рома играе домакинските си мачове на олимпийския стадион в Рим, който дели с другия римски отбор Лацио.