Родната Първа лига официално е пълна с дърводелци

Футболистите от родната Първа професионална лига са сред най-грубите на Балканския полуостров. За изминалите 13 кръга, или в първата част от шампионата, бяха показани общо 21 червени картона. Само в последните двубои те бяха пет, а единствено в 3 от уикендите реферите не изгониха нито един играч. Статистиката показва, че българските играчи са тези, които по-често се насочват към душовете преждевременно въпреки големия брой чужденци в Първа лига. Едва 8 от въпросните 21 грешници са чуждестранни футболисти.

За сметка на това жълтите картони в елита са общо 446, или близо 35 на кръг. Най-много са показани на играчи на „Нефтохимик“ – 43. Въпреки това възпитаниците на Христо Янев далеч не са най-суровите в Първа лига предвид празната им графа с червени картони. Друг новак – „Локомотив“ (ГО), е лидер в своеобразната класация след изиграването на първия дял от редовния шампионат. „Черно-белите“ имат 4 червени и 36 жълти картона.

На „Армията“ също не се славят като джентълмени предвид тримата изгонени и 35-те жълти картона. По този показател „Левски“ е с 34 официални предупреждения, но в нито един мач не е бил в намален състав. На другия полюс е „Лудогорец“ с едва 19 официални предупреждения и нито един изгонен играч. Именно играчите на Георги Дерменджиев засега действат най-чисто. Поне според родните съдии. Но как изглежда статистиката на Балканския полуостров, където по традиция страстите са по-горещи в сравнение със Западна Европа?

Лидер по червени картони е шампионатът на Босна с 25 изгонени играчи, но в местната Висша лига са изиграни с 2 кръга повече от българския. А за сравнение само в последния уикенд са показани 5 червени картона. В Сърбия отстранените са 24, но също след 15 изиграни мача и при 16 отбора в класирането. Най-висок процент изгонени футболисти има в Гърция, където за 8 кръга цели 17 играчи са напуснали преждевременно терена.

Палмата „Джентълмен на Балканите“ към момента за първенството на Хърватия. В местния шампионат, където в момента се подвизава и Ивайло Петев, са показани едва 9 червени картона от 15 изиграни кръга. В Черна гора отстранените са по-малко, но така е и с броя на отборите в елита и съответно изиграните кръгове.