Рилецо пак шокира паралиите от Лукойл и е на крачка от финал

снимка: rilskibasket.com

Рилски спортист поведе отново в серията срещу Лукойл Академик, вече с 2-1 победи, след успех на свой терен с 90-86.

Четвъртата среща е отново в Самоков, на 13 май, а при победа Рилецо ще се класира на финал в НБЛ.

Мачът започна доста резултатно, като само в първите пет минути двата отбор си вкараха 30 точки. Силните изяви на Еван Бройнсма в края на първата четвърт донесоха ранен аванс от 7 точки за Рилски спортист, но Лукойл бързо възстанови паритета. След серия 7-0 гостите дори имаха шанс да поведат за първи път в двубоя, след първия кош, но Николай Стоянов и Дарин Иванов поддържаха самоковци напред.

Лукойл пропусна няколко поредни стрелби от тройката, и разликата пак стана седем в полза на Рилецо.

В търсене на алтернативи Тони Дечев заигра с изцяло българска петица и без център - Асен Великов, Божидар Аврамов, Павлин Иванов, Христо Захариев и Димитър Димитров - три минути преди почивката. Защитата на Лукойл обаче изобщо не работеше и авансът на Рилски скочи до 8 точки, пише bgbasket.com. Божидар Аврамов вкара важна тройка, за да не се откъснат домакините още напред, но Бройнсма я върна бързо.

Именно Бройнсма получи изненадващо техническо нарушение за финал на полувремето, и благодарение на това Лукойл почти изравни в последните секунди до 49-47.

С първите четири точки след подновяването на играта Лукойл взе и първа преднина в двубоя, но отговорът на Рилецо бе мигновен и последваха размени във водачеството. Академик направи серия от 7-0, за да се озове с четири напред, но и това не продължи дълго. Напротив, не след дълго с 5 вече водеше отборът на домакините, след като вкара 7 безответни точки.

Последната четвърт започна при 67-62 за Рилски спортист, но след поредица от грешки и пропуски и един-единствен кош в първите почти пет минути от частта мачът остана отворен.

Само Дани Гибсън пропиля четири стрелби за това време, а накрая направи и фаул на тройката на Йордан Бозов. Бозов реализира и стрелбата и последвалия наказателен удар, за нови 7 точки аванс за Рилски спортист. Златин Георгиев вдигна трибуните на крака с чадър и последвала забивка, за 74-66.