Ван Перси пропусна да класира Юнайтед на осминафиналите (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Реал Сосиедад и Манчестър Юнайтед не успяха да излъчат победител във втория двубой по между си от група А на Шампионската лига.

Двубоят се игра в Сан Себастиан и завърши при нулево равенство, с което "червените дяволи" пропуснаха да си осигурят предсрочно класирането за осминафиналите на турнира. За да го постигнат още тази вечер, те се нуждаеха от задължителна победа, но вместо това дадоха възможност на баските да спечелят първата си точка в надпреварата.

В другия двубой Шахтьор (Донецк) и Байер Леверкузен също не успяха да си отбележат гол и така Юнайтед остава начело на групата с 8 точки, на точка пред "аспирините". Реал Сосиедад пък изостава на четири пункта от третия Шахтьор и запзва шансове за участие поне в Лига Европа през пролетта.

Първото полувреме на двубоя между Манчестър Юнайтед и Реал Сосиедад бе доста скучно. Футболистите на Дейвид Мойс като цяло имаха предимство, но кой знае колко опасни положения пред двете врати липсваха.

През втората част играта се раздвижи и двата тима имаха възможност да спечелят срещата. За изпуснатия успех повече могат да съжаляват гостите, след като Робин ван Перси пропусна дузпа и удари греда. В края на двубоя пък Юнайтед остана с човек по-малко след втори жълт, съответно червен картон на Маруан Фелайни.

4041304

За гостуването на "Аноета" Дейвид Мойс бе избрал на върха на атаката да застане Уейн Рууни, докато Робин ван Перси остана на резервната скамейка. Компания на английския национал в предни позиции правеше Хавиер Ернандес, а Шинджи Кагава също получи шанс за изява. Заради контузии срещата пропуснаха Рафаел, Майкъл Карик и Джони Еванс.

Головете и опасните ситуации за Реал Сосиедад се очакваха от триото Иманол Агирече, Карлос Вела и Антоан Гризман. Последният се намира в топ форма и има цели шест гола в последните си четири мача. Опитният Шаби Прието пък остана на резервната скамейка.

4041338

Двубоят започна спокойно, като двата тима не бързаха да се хвърлят в атаки. В първите 20-ина минути на мача Манчестър Юнайтед седеше по-добре на терена и създаде няколко опасности пред вратата на Клаудио Браво, но те доведоха до нищо сериозно.

На два пъти Шинджи Кагава бе изведен на удобни позиции за стрелба но и в двата случая стражът на баските успя да се справи със ситуацията.

Домакините пък предпочетоха да заложат на характерния си стил с бързи контраатаки и от домакински натиск нямаше и помен. Първата опасност на сметката на Реал Сосиедад дойде чак в 28-а минута, когато Иманол Агирече се освободи в наказателното поле на Юнайтед, но стреля в аут.

4041337

Активният Кагава пък бе в основата на друго положение на сметката на "червените дяволи" в 38-а минута. Тогава той проби по лявото крило и центрира по земя към Хавиер Ернандес в наказателното поле, но Иниго Мартинес успя да избие топката пред краката на мексиканеца в корнер.

В края на полувремето домакините обаче се активизираха и погледнаха малко по-сериозно към вратата на Давид де Хея. В 43-а минута Карлос Вела нахлу опасно в наказателното поле след отлично подаване на Карлос Мартинес, но бе изпреварен от Неманя Видич, който със шпагат му изби топката преди да се стигне до удар.

Две минути по-късно Алберто де ла Бея отправи опасен такъв от границата на наказателното поле, но кълбото профуча покрай страничния стълб, а това запази нулевото равенство през първата част.

4041335

В началото на второто полувреме гостите потърсиха попадението и в 50-та минута създадоха най-чистата голова ситуация до този момент. Антонио Валенсия достави топката за Кагава вляво, той нахлу в наказателното поле и между трима души успя да намери Хавиер Ернандес, който обаче не сполучи да засече в очертанията на вратата.

След час игра на "Аноета" футболистите на Дейвид Мойс като цяло обаче не успяваха да материализират превъзходството си и наследникът на сър Алекс Фъргюсън реши да замени Рууни и Ернандес с Робин ван Перси и Ашли Йънг.

Това моментално даде ефект. Кагава отново се прояви, отнемайки една топка в центъра на терена и подаде на Йънг вляво, който от своя страна намери непокрития Робин ван Перси в наказателното поле, но от непосредствена близост холандеца нацели левия страничен стълб на вратата.

4041334

В 69-а минута главният рефер в този двубой Никола Рицоли посочи бялата точка след спорно нарушение на Маркел Бергара срещу Ашли Йънг, а зад топката застана Ван Перси. Лявата греда обаче се оказа омагьосана за него и след намеса на Клаудио Браво кълбото  отново срещна именно нея - пропуск за деветката на "червените дяволи". Това бе и първата пропусната дузпа на холандеца за Юнайтед в Шампионската лига.

Домакините обаче показаха, че могат да хапят и в 74-а минута бяха много близо до попадение. Влезлият като резерва две минути по-рано Шаби Прието отправи силен изстрел от около 20 метра, топката се отклони в гърдите на Карлос Вела и безмалко не влезе под сглобката на гредите.

До края на мача обаче никой не успя да намери пътя към вратата на противника, а Юнайтед приключи двубоя с 10 души, след като Маруан Фелайни, който през целия двубой си просеше червения картон, най-накрая го получи в последната минута.


Real Sociedad 0-0 Manchester United Highlightsby all-goals