Рибери трябва да блесне за Франция, ако иска "Златната топка"

снимка: БТА/AP

Андрий Шевченко знае едно-две неща за това как се печели най-престижната индивидуална награда във футбола - „Златната топка“.

С отбора на Милан украинецът отбеляза 29 гола през 2004-а, когато спечели отличието и се превърна в национален герой.

Неговите изяви обаче бяха на ниво и в националния отбор, който изведе до четвъртфиналите на Мондиал 2006.

Франк Рибери би трябвало да вземе пример от Шевченко, ако иска да запише името си в историята като един от най-добрите.

Шевченко подчертава колко важно би било за Рибери класирането на Франция за Световното догодина.

Мнозина смятат, че именно французинът може да свали короната от главата на крал Лео Меси.

„За Рибери сблъсъкът с Украйна ще бъде от изключително значение, ако той иска да спечели отличието,“ смята украинската легенда преди баража между Украйна и Франция, чийто първи сблъсък е днес.

Представянето на Рибери за националния му отбор не е най-блестящото и той не е направил нищо запомнящо се от 2006-а година насам.

Тогава наставник на „петлите“ бе Раймон Доменек, но голямата звезда тогава бе митичния Зинедин Зидан, а Рибери играеше поддържаща роля.

Иронично на думите на Шевченко, той нямаше нужда от велики подвизи на Евро 2004, за да спечели „Златната топка“, но преди 9 години конкуренцията не бе толкова жестока.

Още повече, че гласуването за наградата приключва в петък вечер, така че представянето на Рибери няма да е толкова ключово.

По-скоро от символична гледна точка би било провал, ако най-добрият футболист в света не успее да изведе именитата Франция до финалите в Бразилия.

Само 2 пъти в историята на футбола шампионът в класацията за най-добър футболист е пропускал Световно първенство – Алфреди Ди Стефано, една от легендите на футболната игра, през 1957-а година и Алан Симонсен през 1977-а.

Френската звезда спечели Шампионската лига и Салатиерата в Германия с Байерн, но това няма да струва нищо, ако той пропусне най-елитното състезание на планетата.

„Жена ми вече е направила място за „Златната топка“ във витрината вкъщи,“ разкри от своя страна Рибери в четвъртък.

Ако мадам Рибери се окаже права, може би тя ще е от малкото французи, които го очакват, след като съпругът ѝ по-рано заяви, че във Франция като че ли предпочитат Меси и Роналдо.

Мястото в историята на футбола обаче не гарантира място в сърцата на френските фенове, ако техният номер 7 не класира своите за Мондиала в Бразилия.

Робин Бейрнър