Революция във футбола след натиск от треньорите

Треньорите на водещи европейски отбори искат революционна промяна в евротурнирите. Те са внесли предложение до УЕФА да преразгледа правилото за гол на чужд терен, което носи предимство в елиминационната фаза на турнирите. Това разкри пред агенция "Ройтерс" заместник-генералния секретар на централата Джорджо Маркети.

Според специалистите вече не е толкова трудно, както преди години, да се вкарат голове като гости. Затова те смятат, че правилото за класиране напред с повече голове на чужд терен трябва да се преразгледа. Тяхното мнение е, че значимостта на това да отбележиш като гост изобщо не е такава, както по време на въвеждането му, когато футболът е бил различен.

Правилото за класиране напред с повече голове на чужд терен важи при равенство в общия резултат, когато двата отбора са спечилили мачове с еднаква разлика. То се въвежда за първи път в турнира за Купата на носителите на купи през сезона 1965/1966. При ново равенство и в такъв случай се изпълняват дузпи. Треньорите обаче засега не предлагат алтернатива на този вариант и не посочват как точно ще бъде определян победителя при еднаква голова разлика.