Рекордьорът Митко Ценов за Sporta.bg: Конкурентите вече имат респект от мен

галерия:

снимка: БТА/AP

Митко Ценов без съмнение е един от големите български таланти на леката атлетика и в национален мащаб е тотален хегемон в дисциплините 3000 метра стийпълчейз и 1500 метра.

Ценов е познато име на международната сцена, особено след Европейското първенство за младежи миналата година, когато безапелационно спечели титлата в по-дългото бягане, но златният медал му беше отнет заради нелепа неточност – прекрачване на линия на коридора.

Ценов не остави прецизността на Европейската федерация да пречупи духа му и оттогава насам той записа историческо силни постижения на 3000 метра с препятствия – национален рекорд – и на 1500 метра, където е с най-добро време от четвърт век насам.

В специално интервю за Sporta.bg Митко Ценов сподели, че очаква да влезе без особени проблеми във финала на 3000 метра стийпълчейз на предстоящото Европейско първенство в Цюрих на 12-ти август.

Ценов е един от 22-мата български участници на Европейското по лека атлетика, от които ще очакваме силно представяне и може би дори спечелен медал. Ето как той отговори на въпросите на Sporta.bg:

4106563Какво да очакваме от теб на Европейското първенство и от какъв резултат би бил доволен ти самият?

Аз самият очаквам да вляза "леко" във финала и оттам ще се боря до края за добро представяне. Няма да споменавам резултати и места, защото не искам да прибързвам. За каквото съм подготвен, това ще стане.

Кои са основните ти съперници и чувстваш ли вече, че конкуренцията започва да се съобразява с теб?

Основният конкурент е Мекиси-Бенабад, той е просто с много класи над всички останали европейски атлети. На 5-то място съм в ранглистата, но пред мен момчетата са на по 2-3 секунди, което е нищо в тази дисциплина.

С всяка изминала година напредвам и се запознавам с много хора, които вече имат респект от мен, поздравяват ме, познават ме вече и се надявам занапред да става все по-добре. (Френската звезда Майедин Мехиси-Бенабад е шампион на Европа в дисциплината от последните две първенства, има бронзови медали от последните два световни шампионата и сребърни медали от последните две олимпиади)

По доста атрактивен начин спечели балканската титла с пропуснатото водно препятствие. Какво си каза, когато осъзна, че трябва да се върнеш, за да го преодолееш?

Да, така се случи, не знам как, но когато се осъзнах и докато се връщах, първият ми беше дръпнал с 200 метра преднина. Не се и замислих за отказване, бях на 100% сигурен, че ще ги стигна.

4106561

Можех и още по-рано, но тренерът ми каза да не бързам толкова, че ше ми дойде без проблеми. Бях тръгнал за резултат да го избягам сам като за пробна тренировка, но като се случи това и бягах само да ги бия, за да вляза в отбора за Мача на гигантите във Франция!

Миналият месец постави личен рекорд на 1500 метра, колко са важни за теб историческите постижения в България, които поставяш точно в тази дисциплина – никой не е бягал по-бързо от теб вече четвърт век?

4106564Два пъти бягам по 3,42, но вторият път в Стара Загора бях готов за национален рекорд за резултат от 3,38, просто не се получи, без конкуренция не става. Всичко, което правя, си е за мен и за треньора, а останалото просто се вписва на хартия.

Вече си национален рекордьор в стийпълчейза, беше ли една от целите ти това постижение?

Този рекорд го бях набелязал още от както започнах сериозно да се занимавам с лека атлетика от 2009 година. И бях напълно сигурен, че скоро ще се случи, просто трябваше време. Сега остана да се боря с моя рекорд да става все по-силен!

Чувстваш ли, че графикът откъм състезания е натоварен или точно обратното – не ти стигат стартовете?

Не мога да кажа, че е натоварен от състезания, защото през летния сезон имам само 3 старта на стийпълчейз, което е малко, и на 1500 метра имам 3 старта. Повече исках да бягам някъде "навън" със силна конкуренция 1500 метра за хубав резултат, но не се получи.

Преди около месец участва на силен турнир от сериите "IAAF World Challenge“ в Мароко – вдъхна ли ти увереност шестото място там и послужи ли ти за трупане на опит тази престижна надпревара?

Това беше много важно за моя старт на летният сезон, там бягахме 20 човека, от които само двама бяхме европейци и светлокожи. Много съм доволен от това състезание, наредих се на 6-то място след четирима кенийци и един арабски състезател.

4106562

И резултата беше хубав, като за първи старт, и два дни след този старт ми предстоеше и турнирът в Испания (Уелва), където очаквах да падне рекордът на Мишо Желев.

Какво да очакваме от българите на Европейското първенство?

Всеки ще се бори с всички сили за хубаво представяне. 22-ма атлети сме, което е много хубаво. Аз лично се надявам всеки да постигне личен рекорд или поне да изравни личното си постижение за сезона. Пожелавам успех на всички и стискам палци. Остана още много малко до истинското състезание.