Реферите в Англия ще показват жълти или червени картони на футболисти, които умишлено кашлят срещу опонента си

снимка: Pixabay

През следващия сезон реферите в Англия ще показват жълти или червени картони на футболисти, които умишлено кашлят срещу опонента си. Съответните инструкции вече са добавени в правилата на Футболната асоциация и ще действат не само в Премиършип, но и във всички по-долни дивизии, съобщава БГНЕС.

Асоциацията задължава арбитрите да вземат мерки, ако "някой умишлено кашля в лицето на съперника или съдията от близко разстояние". Това нарушение е включено в категорията, включваща "използване на обиден език или жест".

Всеки съдия ще преценява дали да изгони провинилия се футболист, или да му покаже само жълт картон. 

За кашляне, но не срещу противник, санкции няма да се налагат. Реферите ще предупреждават играчите, които плюят по терена, но няма да ги наказват./Nova TV

Странното наглед решение е обяснено с пандемията и публичните сигнали, които футболистите дават към милиони хора. А вие можете да използвате BET365 БОНУС КОД и да разгледате и други странни решения в спорта, особено сега, в условията на COVID-19 пандемия.  

Според Борда на ФИФА, да се изкашляш умишлено към съперник в момента е еднакво неуважение като обиден жест или ругатня. Да не говорим, че е опасно за здравето - обяснява комисията.

Нищо, че за да са на игрището изобщо, всички футболисти минават задължителни тестове за коронавирус.

Футболната асоциация на Англия разясни как ще се прилага правилото в нейните професионални лиги от новия сезон.

"Съдиите ще трябва да преценяват всяка ситуация - пише в официалното становище. - Дали кашлянето е станало на достатъчно голямо разстояние от съперник, но и - и това е ключово - дали играч не го прави умишлено, за да стресира и провокира противник."

Можем лесно да предположим какви отзиви ще предизвика новото правило на първите предсезонни пресконференции на хора като Жозе Моуриньо, Клоп или Гуардиола.

А и на всеки от останалите мениджъри в Англия, които са хора с остро чувство за хумор...