Разнобой сред феновете на Лаута и нова декларация

Група „Интел“ от фенклуба на Локомотив Пловдив се разграничи от кървавото писмо, което бе изпратено до медиите. В него пише, че „Обединените фенове и организации на Локомотив Пловдив“, които искат оставката на собственика на клуба Христо Крушарски. Оказа се, че не всички фракции и групи са на това мнение.

Ето и цялата позиция на група Интел без редакторска намеса:

Относно искането на оставката на президента на Локомотив Пловдив Христо Крушарски от група фенове

В няколко спортни сайта излезе декларация.

От текста й става ясно, че е написана от „Обединените фенове и организации на Локомотив Пловдив“, които искат оставката на собственика на клуба Христо Крушарски.

Декларациите са хубаво нещо, но само когато: 1.Не манипулират и 2. Поставят разумни искания и предложения.

Въпросният декларативен текст обаче не отговаря на нито едно от тези две условия.

Първо, той е откровено манипулативен, защото се опитва да внуши масовост посредством фразите „Обединените фенове и организации на Локомотив“, „ние пловдивчани“, „всички групировки, организациии и привърженици на Локомотив Пловдив “ и прочие.  

Истината обаче е, че малка част от хилядите фенове на Локомотив Пловдив са се самоупълномощили да говорят от името на всички, очевидно дори не допускайки вероятността сред тях да има различно мислещи. Само че такива има.

Ние сме голяма група фенове, от различно мислещите, на достолепна възраст, подкрепящи любимия отбор от десетилетия, свидетели на десетки възходи и падания.

Второ, като се абстрахираме от ултимативния тон, който не подсказва желание за равнопоставен и коректен диалог, декларацията звучи в стилистиката на дървените философи „Не знам как е, ама не е така!“.

Когато някой претендира, че милее за клуба, то той би трябвало наистина да бъде полезен, дори с критиката си. Да може да посочи недостатъците, но и да даде предложение.  Трябва да е готов на конструктивен диалог. Ние не сме си сложили розовите очила и прекрасно знаем, че има проблеми и те са от спортно-техническо естество. Но това са проблеми, за които може да се говори и да се търсят решения, а не да се пишат гръмки декларации с искания за оставки.

В този ред на мисли, хубаво е, когато се иска оставката на Христо Крушарски, който пое клуба в критичен момент и успя да го съживи и стабилизира финансово, да се информира широката общественост и за няколко важни неща. Като например какви са вариантите на деклараторите за нов собственик, ако приемем, че настоящият подаде оставка? Колко са кандидатите, които са готови да поемат клуба? Защото декларацията звучи така, сякаш „спасителите“ са се наредили в тройна опашка и чакат шанса си да поемат управлението и финансирането на „Локомотив Пловдив“ още от утре.

Сега е моментът да си припомним и колко „успешно“ беше управлението на клуба от феновете преди три години. Нека си спомним колко време отне намирането на нов собственик в лицето на г-н Крушарски и в какво състояние – с колко дългове и каква база, преди три години той пое клуба?

Декларациите са хубаво нещо, но само когато зад тях стоят хора, които имат ясна представа какво точно искат. Които си дават ясна сметка, че на прага на новия сезон, когато започват първенствата, оттеглянето на един собственик и търсенето на нов такъв е сложен процес, свързан с неминуеми трусове и множество неизвестни. Процес, който ще се отрази пагубно на клуба, за който деклараторите твърдят, че милеят.

Декларациите са хубаво нещо, но само когато са писани от хора, които, като истински локомотивци, са свързани с миналото на този клуб, но и са отговорни за бъдещето му – нашите деца и внуци, които също са част от този клуб.

Декларациите са хубаво нещо, но само когато деклараторите са достатъчно интелигентни, за да знаят кога точно да спрат да режат клона, на който седят.

Призоваваме широката локомотивска общественост, всички онези, за които „Локомотив Пловдив“ е символ на спортсменство, вяра, дух и борбеност – нека в този труден момент да се придържаме към здравия разум и да не допускаме емоционалните изблици на част от феновете да доведат до обезглавяването на клуба, което, убедено твърдим, ще има пагубни последици.

Група Интел - фенове Локомотив Пловдив