Рафаел Надал приключи с тениса за 2014 година

снимка: БТА/AP

Тази вечер Рафаел Надал загуби с 2:6, 6:7 двубоя си срещу Борян Чорич от четвъртфинала на тенис турнира в Базел, а веднага след края на този двубой стана ясно, че испанецът спира с тениса за настоящия сезон.

По-рано днес излезе информация, че бившият №1 в света е отказал участие в последния за сезона турнир от веригата Мастърс в Париж, като автоматично той беше поставен под въпрос за финалния Мастърс в Лондон, който събира най-добрите 8 през година.

След загубата си днес, Надал се появи на пресконференция в недобро настроение и заяви, че не може да отлага повече операцията на апендицит и ще се наложи да сложи край на сезона си.

"Време е да сложа този сезон зад гърба си. Годината беше много трудна за мен както физически, така и психически. Няма да играя в Париж и Лондон, защото няма да бъда достатъчно конкурентноспособен на тези турнири.

Трябва да премина операция от апендицит, а освен това трябва да поработя за възстановяване от травма в гърба ми. Нуждая се от 5-седмична почивка и месец подготовка, за да бъда готов за сезон 2015. За да бъде възможно това обаче, аз трябва да бъда напълно здрав", каза Надал.

Рафа беше №1 до Уимбълдън, но започна да бъде преследван от постоянни контузии, които не му позволиха да покаже най-доброто от себе си.

В момента той е №3 в света, а отказването му от турнира в Лондон отваря вратите на Раонич, Димитров и компания да атакуват място в топ 8 до края на годината.