Радостин Стойчев: Възможно е да се разделим с Казийски

снимка: БТА/AP

Титлата е сладка, защото бе много желана и изработена с голям труд

Радостин Стойчев донесе четвърта титла в историята на Тренто. Заедно с Матей Казийски българското дуо удари във финала Модена с 3:1, като в последния мач ликува с 3:0 (26:24, 25:20, 25:19) като гост. Специалистът говори пред „Тема Спорт” за изминалия сезон и обозримото бъдеще.

Г-н Стойчев, преди началото на сезона казахте малко клиширано, че играете мач за мач и искате да израствате. Ето, че сега израснахте до титлата...

- Те понякога клишетата имат основание и са верни. Затова се използват, не са просто, за да се оправдаваш. Реалностите в началото на годината бяха такива, че трябваше да преминем през този период, за да можем да се борим за нещо повече.

Вярвахте ли тогава, че накрая на сезона отново ще вдигнете титлата?

- Да, вярвах, че можем да спечелим трофея.

През какво преминахте и какво ви коства?

Както винаги – много усилия, работа и нерви. Винаги е едно и също. Понякога се изплаща, друг път, не. Този път се изплати.

След двата загубени финала за купата на Италия и за CEV, имахте ли съмнения, че и третия може да завърши неблагоприятно за вас?

- Не, напротив. Специално за купата на CEV финалът ни показа, че можем да играем много по-добре, на по-добро ниво и по правилен начин. Даде ни увереност, че в оставащото време до финалите ще можем да достигнем до нивото, което е необходимо, за да побеждаваме. Колкото до купата на Италия, тогава просто не бяхме готови да спечелим трофея. Беше много рано, за да може отборът да се сработи така, че да се противопостави на най-силните. Трябваше ни време и се видя, че във финалите си заслужихме този успех.

Трета поредна титла за последните три години – Тренто, Халкбанк и сега пак Тренто. Как се чувствате?

- Да, като години са поредни, но общо са 4 титлите, които спечелихме с Тренто. От тази гледна точка обаче, наистина е така, наредиха се три поредни с два различни отбора. Но не е някаква новост, защото с Тренто сме правили три пъти по три. Даже този сезон за първи път спечелихме само една титла, но затова има и обективни обяснения. Титлата беше сладка, защото бе изработена с голям труд и беше много желана и чакана.

Постоянно се спекулира за вашето бъдеще и това на Матей. Мислите ли вече къде ще продължите, или е още рано?

- Не, не е рано, даже напротив. Към настоящия момент и на двамата са ни изтекли договорите и в близко бъдеще ще трябва да вземем решение. Аз ще изчакам да видя каква ще е ситуацията в Тренто, дали ще може да се изгради добър отбор. Това винаги е бил първият ми избор. Ако клубът не може да ми предложи това, което искам, ще трябва да взема под внимание и всички останали оферти. В най-кратък срок ще трябва да подпиша договор.

Ще продължите ли с Казийски да вървите в „комплект”?

- Това са малко пресилени определения. Това, че така ни се е стекъл животът и сме имали винаги възможност да играем в един и същи отбор, не означава нищо. Животът на професионалния спортист е непредвидим и не знам какво ще стане догодина. Той има интересни предложения от други държави, така че е възможно да се разделим. Ще изчакаме да видим какво ще ни предложи бъдещето.

Вие като треньор обаче сигурно искате да имате човек като Казийски в отбора си?

- Това е ясно. Всеки треньор иска да има добри играчи и от световно ниво. Просто не всеки отбор може да си ги позволи и не всяка ситуация е възможна за треньор и играч заедно.

Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"