Радослава Мавродиева може да стане балканска шампионка

снимка: Булфото

Българката Радослава Мавродиева може да стане служебно балканска шампионка в дисциплината тласкане на гюле за 2014 година.

Мавродиева завърши втора на регионалния шампионат в зала "Аслъ Чакър Алптекин" в Истанбул (Турция) на 22 февруари, но победителката Анка Хелтне (Румъния) е дала положителна допинг-проба.

36-годишната Хелтне е уличена за употреба на забранено вещество на националния шампионат на Румъния седмица по-рано в Букурещ, където тя триумфира с 18.88 метра.

"Разбрах за това на 11 март. Сега чакаме резултата от "Б"-пробата. Говорих с Анке. Тя ме увери, че не е използвала забранени вещества умишлено и затова я посъветвах да се защитава докрай. Дали това ще доведе до желание резултат не мога да кажа", коментира президентът на румънската лекоатлетическа федерация Йон Санду, цитиран от БТА.

Ако "Б"-пробата потвърди наличие на допинг, Хелтне по всяка вероятност ще бъде дисквалифицирана, а Мавродиева ще бъде обявена за балканска шампионка на гюле за трета поредна година.

Румънката също така е заплашена с доживотна санкция, тъй като през 2010 година тя вече беше лишена от състезателни права за две години заради употреба на допинг. Ако Хелтне бъде наказана, то Мавродиева ще се изкачи и с едно място на Световното първенство в зала в Сопот (Полша), където тя завърши 18-а в началото на месеца.