Пътят ще е дълъг и тежък, но Левски е в добри ръце

снимка: Булфото

В навечерието на 100-годишния юбилей на Левски усещането е не само за честване на една велика годишнина, но и за ново начало на клуба. Ново начало, което ще е много трудно, ще е тежко, но трябва да бъде сложено, след като бяха извършени редица грешки, довели до буквалното разпадане на тима през вече изминалия сезон 2013/14.

И за пореден път един левскар залага името си, реномето си, любовта на феновете и всички в името на шестте букви, които години наред защитава с гордост - Георги Иванов - Гонзо.

Днес беше първият ден на легендарния №9 на "Герена" и, за съжаление, Владимир Гаджев сподели, че ще напусне тима след мача с Лацио. На добър час на сегашния капитан на Левски, но това е само един от многото проблеми, които 26-кратните шампиони ще срещнат в новото си начало.

На "Герена" работа има много. Първите стъпки бяха поставени - Бастос (250 хиляди лева за един полусезон), Ларсен Туре (15 хиляди евро на месец), Кевин Бру (15 хиляди евро на месец), Кристовао Рамос (около 7 хиляди евро на месец) бяха натирени и вече не са част от Левски. Това със сигурност ще снеме част от финансовата тежест върху клуба, която на всичкото отгоре доведе до глоба от УЕФА.

Сега обаче следва време разделно за Гонзо. Владимир Гаджев (15 хиляди евро) напуска през лятото, очаква се същото да стане с Даниел Димов, който иска 15 хиляди лева месечно, както и Станислав Ангелов, който е с изтичащ договор и не се знае как ще подходи Иванов - ще му предложи нов договор като играч или ще го назначи на пост в клуба. Мирослав Иванов и Димитър Макриев изглеждат сигурни напускащи. Мястото на Мюлдер засега изглежда сигурно, а за Блажевич (10 хиляди евро месечно и договор до 2015) вероятно ще се търси трансферна дестинация.

Като цяло, огромен процент от сегашните футболисти на Левски няма да играят през следващия сезон. Засега Валери Божинов остава, тъй като играчът иска да върне жеста на Левски, което е огромен плюс за "сините". Но отсега нататък накъде?

В първото си интервю Гонзо заяви, че Левски е най-силен с юношите. Надявам се той ще заложи именно на тях, като в момента в първия отбор са Мисяк, Орачев, близнаците Цоневи и Илия Димитров - всичко до един бъдещи национали. Те със сигурност ще са част от клуба през следващите години, но само с тях няма как да стане.

Георги Иванов ще трябва да бъде много внимателен на трансферния пазар. Освен това той ще въведе и таван на заплатите, което ограничава допълнително мястото за грешки. В негов плюс е, че Левски разполага с няколко солидни футболисти като Белаид, Кримов, Пламен Илиев, Валери Божинов и изброените вече юноши, около които да изгради отбора. Но е повече от очевидно, че Левски има нужда от подобрения. И то много.

Феновете на "сините" трябва да са готови да почакат още малко. Левски няма да се върне на върха в самото начало. Първо трябва да бъде съставен някакъв план за действие - нещо, без което се работи от 2008 година насам. Следват да бъдат направени нужните корекции на клубно ниво - кой какъв ще е в Левски, кои ще са треньорите в школата и т.н. Треньор с ясна визия също е много важен за Левски, на когото да му се предостави достатъчно време да разгърне философията си. Това трябва да е гарантирано, защото след 4-те смени през този сезон и 5-те треньора никой няма да дойде на "Герена" без някаква гаранция.

После следва и адекватна селекция, която вероятно ще бъде правена и без пари. В Черно море Гонзо се справи и уцели с играчите, а феновете на Левски се надяват той отново да сполучи, изграждайки силен колектив, който да дърпа отбора напред.

Най-важно обаче е търпението. Тодор Батков трябва да има търпение. Феновете на Левски трябва да имат търпение. Всички, които милеят за 100-годишния клуб, трябва да проявят разбиране и търпение. Защото промените в Левски не са от днес за утре. Защото за пръв път в отбора ще се работи с план и визия за бъдещето. Защото Левски трябва да се върне там, където му е мястото, а това не става с щракване на пръстите. Защото е време за ново начало...

Спокойствие и търпение, левскари. Пътят ще е дълъг, ще има препятствие, но Левски е в сигурните ръце на човека, който никога не разочарова милионите "сини" сърца - Георги Иванов - Гонзо.