Първа голяма сделка в НБА за 2014

снимка: БТА/AP

Само 7 дни след началото на 2014 година НБА се сдоби с първата си голяма сделка, след като Кливланд Кавалиърс и Чикаго Булс осъществиха размяна на звездите си Аднрю Байнъм и Луол Денг.

Центърът на "кавалерите" беше привлечен през лятото, като подписа договор за 24 милиона долара в следващите две години, от които едва 6 са гарантирани. Останалите 6 за настоящия сезон имаха условие той да остане в отбора до 8-и януари.

Байнъм обаче се изпокара с треньорското ръководство, а и не се представяше на ниво след претърпени две операции на коленете. В последните две седмици Кавалиърс търсеха усилено отбор, с който да сключат сделка, като го намериха в лицето на Чикаго.

След новата контузия на Дерик Роуз ръководството на "биковете" реши да прави промени в селекцията си, за да създаде силен отбор за атака на титлата през следващия сезон. Настоящият обаче е сметнат за загубен от Булс, което доведе и до размяната на Денг с Байнъм с цел слизане под тавана на заплатите.

Привличайки Байнъм, Чикаго ще го освободи от отбора, спестявайки над 16 милиона долара през настоящата кампания. В същото време през идното лято ще се освободи достатъчно място, за да бъде търсена друга звезда, която да помогне на Роуз в преследването на шампионски пръстен.

Кавалиърс пък ще направят всичко по силите си, за да стигнат до плейофите в слабата Източна конференция, като в лицето на Денг те ще се сдобият със солиден защитник, чиито показатели до момента през сезона са 19 точки, 6.3 борби и 3.7 асистенции средно на двубой.

През последните дни Кавалиърс водеха преговори с Лос Анджелис Лейкърс за Пау Гасол, но нямаха желание да пратят Байнъм и Уейтърс в състава на "езерняците". В сделката Чикаго взимат и три избора в следващите 3 драфта. За 2014 те имат право на избора на Кливланд, ако Кавалиърс получат правото да избират сред първите 12 отбора.