Провал за свободняците ни на Световното по борба

България остана без медал в свободния стил на Световното първенство по борба, което се провежда в Ташкент (Узбекистан).

Световният вицешампион от Будапеща 2013 Владимир Дубов беше най-близо до отличия днес, но отпадна в репешажите за бронза в категория до 61 килограма.

Дубов стартира с успаех с 6:3 над японеца Мазакадзу Камои, а след това победи убедително македонеца Ясин Реджалари с 14:4 технически точки, но на четвъртфиналите загуби с 1:12 точки от Масуд Есмаелипурджуйбари (Иран).

Впоследствие иранецът се класира за финала и изтегли Дубов в репешажите за бронза. Още в първия кръг на допълнителните пресявки, обачe, натурализираният българин пропиля аванс от 5:0 и загуби с 5:7 точки от монголеца Ням-Очир Енхсайхан и отпадна.

При 65-килограмовите Борислав Новачков, бронзов медалист от Европейското първенство във Вантаа 2014, започна с категорична победа над Батир Боряков (Туркменистан) с 10:0, но на осминафиналите загуби от Азамат Нурикау (Беларус) след 4:4 технически точки. Впоследствие Нурикау беше елиминиран на полуфиналите и не успя да изтегли Новачков до репешажите за бронза.

В категория до 74 килограма европейският вицешампион от Дортмунд 2011 и Белград 2012 Леонид Базан претърпя поражение на старта от Мурад Гайдаров (Беларус) с 5:12 точки и отпадна, след като Гайдаров загуби още следващия си мач.

Свободняците се прибират в България утре, 10 септември, с полет от Истанбул в 12:05 часа.

Утре започва надпреварата при жените.