Провал за българите в първия ден на ЕП по джудо

снимка: БТА

Българката Ивелина Илиева се класира на пето място в категория до 57 килограма на европейското първенство по джудо в Монпелие, Франция.

Тя отпадна в битката за бронза срещу австрийката Сабрина Филцмозер, която беше втора на първенството на Стария континент в Будапеща през 2013 година. Илиева започна с победа над Кифаят Гасимова от Азербайджан, но след това загуби от защитаващата титлата си от миналата година Отомн Павия.

Французойката обаче стигна отново до битка за европейската титла, което изтегли Илиева на репешажите. Българката стартира отлично с победа срещу Ирина Заблудина, а на мача за бронзов медал тя загуби срещу Филцмозер.

Изненадващо бързо приключи участието на турнира на родната представителка Борислава Дамянова. Двукратна европейска шампионка за девойки загуби още на старта в категория до 48 килограма, където отстъпи на рускинята Кристина Румянцева.

За съжаление на Дамянова, Румянцева отпадна на полуфинал и българката нямаше шанса да стигне до репешажи. Янислав Герчев също отпадна рано в надпреварата, след като беше отстранен на старта в категория до 60 килограма при мъжете от арменеца Ховнанес Давтян.

На европейското първенство останаха още двама българи. Мартин Иванов започва в категория до 73 килограма срещу Йоргос Азоидис от Гърция, а Ивайло Иванов ще излезе срещу латвиеца Константинис Овчинниковс в квалификациите при 81-килограмовите.